IDEOLOŠKI OSTACI BERLINSKOG ZIDA RAZBACANI PO SVIJETU! Medvedev na komemoraciji Helmutu Kolu: Vrijeme je za jedinstvenu i sigurnu Evropu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev na sahrani bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kola izjavio je da nesuglasice na evropskom kontinentu ne vode ga stvaranju „zajedničke kuće“ i pozvao je svjetske lidere da rade na tome.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev na sahrani Helmuta Kola

„Berlinski zid je odavno razbijen na suvenire, dok su njegovi ideološki ostaci još razbacani po svijetu. Treba priznati da smo danas zbog naših nesuglasica, nažalost, prilično daleko od sna o zajedničkoj kući“, rekao je Medvedev na komemoraciji u Strazburu. On je dodao da je „jedinstvena, sigurna i napredna Evropa naš zajednički cilj”.

„Helmut Kol je u teže vrijeme od ovoga danas dokazao da je“ taj cilj dostižan. Biti dostojan nasljednik njegovog rada, odgovornost je koja leži danas na svim svjetskim liderima“, naglasio je ruski premijer. Kako je naveo Medvedev, Kol je razmišljao i radio na evropskom i svjetskom nivou. Maštao je ne samo o zajedničkoj, već i o jedinstvenoj Evropi. „Rusiju je vidio kao njen neodvojiv dio“, dodao je on.

„To je bio san o zajedničkoj kući, bez zidova i bodljikave žice, bez straha, bez neprijateljstva, koji dijele kontinent i čitav svijet. San o miru i bezbjednosti za sve. Da iznad nacija, granica i država postoje čovjek, njegove ideje i, naravno, zajedničke vrijednosti, saradnja i povjerenje“, rekao je šef Vlade Rusije.

Medvedev je naglasio da se „prilikom stvaranja zajedničke kuće ne može staviti tačka i reći da je napokon sve urađeno idealno“. „To treba raditi svaki dan i raditi zajedno“, zaključio je ruski premijer.

 

(Global CIR/Sputnjik)

Komentiraj