RATNE IGRE AZIJSKIH DIVOVA: Indijske trupe prešle na kinesku teritoriju dok je u Bijeloj kući trajao susret Trump-Modi

Ove nedjelje ponovo su porasle tenzije na Dalekom istoku kada su indijske trupe prešle na kinesku teritoriju, što je samo zateglo odnose dvije sile koje se bore za prevlast u Aziji.

Samo dvije nacije na svijetu imaju populacije veće od milijardu ljudi – Kina i Indija. Pored mnogoljudnosti, ekonomskog razvoja, i želje za moći u Aziji, zajednička im je 3,488 kilometara duga granica, koja je često predmet spora.

I kineski predsjednik Si Đinping i indijski premijer Narenda Modi su harizmatični lideri koji žele da vode svoje nacije u patriotskom duhu. Peking i Nju Delhi sebe vide kao gigante u Aziji, ali nacionalističko samopouzdanje sa obje strane lahko može  zapaliti zagrijano rivalstvo.

Incident na granici

Modi je posetio Bijelu kuću u ponedjeljak, a indijski vođa i američki predsjednik Donald Tramp pokazali su ujedinjujuću podršku za jače veze između Indije i SAD. Dvije strane su se obavezale da će podržati više ekonomske saradnje, a Vašington se složio da proda Indiji – oružje.

Ali dok su Modi i Tramp ugovarali poslove, indijske trupe su prešle granicu i ušle u kineski tibetski autonomni region. Iako je Modi rekao da “nijedan metak nije opaljen”, Peking je odgovorio prijetnjama.

Kako je kineski državni list “Narodni dnevnik”, izvjestio sa nedeljne konferencije za štampu Kine, portparol Ministarstva inostranih poslova Lu Kang zatražio je od Indije da napusti zemlju. – Indijska strana treba da preduzme neophodne mjere za ublažavanje napetosti zbog nezakonitog ulaska njihovih graničnih trupa i narušavanja uslova za putnike koji putuju u Si Zang preko Nathu Lu Passa – rekao je Kang.

Nesporazum ili provokacija?

“Linija aktuelne kontrole” našla se tako usred vojnog stanja. Nakon što su indijske trupe prešle granicu, kineski stražari su zabranili indijskim hodočasnicima da uđu u Kinu, koji tu često prolaze kada idu na hodočašće.

Nju Delhi nije pokazao znakove podrške, a kako prenose tamošnji mediji, šef Indijske vojske, general Bipin Ravat, stigao je u četvrtak u dvodnevnu posjetu Sikimu, koji će da nadgleda vojne operacije duž kinesko-indijske granice.

Duga tradicija sukoba

Kina i Indija imaju dugu historiju narušavanja granica još od 1967. godine, kada su izbili oružani sukobi. Ipak, proteklih nekoliko decenija incidenti duž granice nisu dovodili do ozbiljnog nasilja ili nesreća.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj