THERESA MAY TAJI FINANSIJERE TERORIZMA! Opozicija tvrdi: Britanija pomagala saudijski režim prodajom oružja

Britanska premijerka Theresa May od prošle godine u tajnosti drži službeno izvješće o stranom financiranju terorizma u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše danas Guardian. Izvješće je bilo dio dogovora bivšeg premijera iz redova konzervativaca Davida Camerona i Liberalnih demokrata. Dogovoreno je 2015. godine, dovršeno lani, a May ga još nije učinila javnim.

Jedna od vođa stranke Zelenih, Caroline Lucas, kaže kako razlog odgađanja objave možda ima veze s fokusom izvješća na Saudijsku Arabiju i potencijalnim posljedicama za bliske političke veze između Britanije i te zaljevske države. Saudijska Arabija bila je jedna od prvih država koje je May posjetila kako bi promovirala “globalnu Britaniju”, nakon što je aktivirala članak 50 Lisabonskog sporazuma i započela proces Brexita.

Izvješće je naručio bivši premijer

Lucas je rekla da neobjavljivanje izvješća ostavlja pitanja o tome je su li na takvu odluku utjecale britanske diplomatske veze. “Kako bi se pobijedili terorizam, ključno je da političari imaju potpun pregled činjenica, čak i ako su te činjenice nezgodne za vladu”, rekla je.

Lucas, i njen partner na čelu Zelenih, Jonathan Bartley pisali su Businesss Insideru uoči britanskih izbora 8. lipnja i rekli da Britanija financira saudijski režim koji daje novac i oružje tzv. ‘Islamskoj državi’.

“Britanija savršeno jasno zna da Saudijska Arabija žmiri na jedno oko dok novac i oružje slobodno dolaze do Islamske države”, napisali su.

Lucas je ovog tjedna premijerki May poslala upit o tome kada bi parlamentarci mogli očekivati objavu izvješća. May je odgovorila da vlada “razmatra savjete o tome što se može objaviti i da će izvijestiti parlament u dogledno vrijeme”.

Izvješće je naručio bivši premijer Cameron kako bi privolio Liberalne demokrate da glasaju s vladajućom većinom o pokretanju zračnih napada u Siriji.

 

(Global CIR/Telegram)

Objavljeno u:

Komentiraj