OBAMINA ZAMKA ZA TRUMPA DAJE REZULTATE? Kao odgovor na Obaminu uredbu Rusija protjeruje 30 američkih diplomata i plijeni imovinu SAD-a

Moskva razmatra protivmjere kao odgovor na oduzimanje ruske diplomatske imovine u SAD-u, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Image result for putin and trump

Obamina zamka za Trumpa

“Svakako ćemo preduzeti korake kako bismo obezbjedili da istina pobijedi, a pravda i međunarodno pravo budu ponovo na snazi”, rekao je Lavrov, istakavši da je “sramota da jedna tako velika zemlja poput SAD-a, zagovornik međunarodnog prava, ostavi situaciju neriješenom”, prenosi Tass.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da je odluku o protjerivanju ruskih diplomata i oduzimanju ruske diplomatske imovine u SAD-u donijela bivša američka administracija na čelu s tadašnjim predsjednikom Barakom Obamom.

“To su bili trzaji te administracije koja je nastojala da zatruje rusko-američke odnose do maksimuma i učini svaki napor kako bi se administracija (sadašnjeg predsjednika Donalda) Trampa našla u zamci”, naglasio je Lavrov.

Obamina administracija je krajem decembra 2016. uvela novi niz sankcija protiv nekih ruskih kompanija, a pored toga su američke vlasti protjerale 35 ruskih diplomata i zatvorile dva ruska diplomatska kompleksa u Njujorku i Merilendu, podsjeća ruska agencija.

Vašington je te sankcije obrazložio navodima o sajber napadima na američke političke institucije optuživši Rusiju za umiješanost u takve napade, dok je Moskva u potpunosti odbacila sve te optužbe.

Grubo kršenje ‘Bečke konvencije’

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da su ti objekti uvijek uživali diplomatski imunitet, te da njihovo oduzimanje predstavlja grubo kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

“Sada razmišljamo o posebnim koracima. Ne mislim da bi o tome trebalo javno diskutovati, uz dužno poštovanje prema masovnim medijima i vašoj želji da dođete do te informacije”, rekao je danas Lavrov novinarima.

Recipročne mjere

Izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao je danas listu “Izvestija” da bi oko 30 američkih diplomata moglo da bude poslato kući iz Rusije recipročnom mjerom, a američka imovina u Rusiji bi, kako se navodi, mogla biti oduzeta.

Prema pisanju ruskog lista, Moskvu na takve mjere prisiljava odluka Vašingtona da ne vrati imovinu ruske ambasade, a to pitanje nije riješeno ni tokom prošlonedjeljnih razgovora Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Hamburgu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj