GLOBALNI OBRAČUN SA LJEVICOM: Bivši brazilski predsjednik osuđen po optužnici za korupciju

Bivši brazilski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva proglašen je krivim za korupciju i osuđen na devet i po godina zatvora.

Sudija je rekao da on treba da ostane na slobodi dok traje žalbeni postupak.

Lula je odbacio optužbe da je dobio stan kao mito u okviru korupcionaškog skandala povezanog sa državnom naftnom kompanijom “Petrobras”. On tvrdi da je proces političi motivisan i odlučno demantuje da je prekršio zakon, prenio je BBC.

Protiv njega je podignuto pet optužnica.

Lula je služio osam godina kao predsjednik, do 2011. godine, a nagovijestio je da je zainteresovan da se ponovo kandiduje na izborima sljedeće godine kao kandidat ljevičarske Radničke partije.

Sudija ga je proglasio krivim za primanje mita od inženjerske firme “OAS” u obliku stana na obali u zamjenu za pomoć pri dobijanju ugovora sa državnom naftnom kompanijom. Lulini advokati u saopštenju insistiraju da je bivši predsjednik nevin i najavljuju da će se žaliti.

Lider Radničke partije senator Gleisi Hofman takođe je kritikovala presudu i rekla da je njen cilj sprečavanje Lule da se ponovo kandiduje. Ona je dodala da će stranka protestovati povodom odluke suda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj