JEDINO OBEĆANJE KOJE JE ISPUNIO! Erdogan: U Turskoj više ništa neće biti kao prije 15. jula

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je kako je borba protiv FETO pučista 15. jula prošle godine bila nova bitka na Čanakaleu, Dumlupinaru i Sakariji za Tursku i njen narod koji su i onomad ohrabreni u tim bitkama pobijedili u Oslobodilačkom ratu.

“Ovaj narod se godinama borio protiv pučeva i izdajničkih sila, ali je i 15. jula potvrdio svoju hrabrost i moć”, kazao je Erdoan u Ankari na skupu sjećanja na šehide 15. jula. Erdoan je izjavio kako turski narod vise nikada neće dozvoliti da se organizacije poput FETO-a isprse pred državom Turskom, na način da koriste vjerske i ljudske osjećaje ovog naroda.

“Naš narod više nikada neće dozvoliti da se pred našom državom isprse organizacije poput FETO-a, koje su željeli iskoristiti vjerske, obrazovne i ljudske osjećaje našeg naroda i koji su svoj otrov željeli ubrizgati u vene našeg naroda. Naš razum i naša volja, koji su nam najveći dar od Boga, nipošto nikome nećemo dati kao hipoteku. Na isti način ćemo postupati i prema onima koji sa separatističkim namjerama žele unutar našeg naroda proizvesti etničku ili sektašku zabludu”, poručio je Erdoan.

Erdoan izjavio je da više ništa u Turskoj neće biti kao prije 15. jula prošle godine, kada je ‘teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar’.

“Naš narod koji je živio u zulumu jednopartijskog sistema, neće takvo nešto ponovo dozvoliti. Naš narod koji pamti državni udar 27. maja, 12. septembra i intervenciju 28. februara, neće više dopustiti da dođe u takvo stanje. Narod koji nije mogao spriječiti pogubljenje gospodina poput Menderesa, neće više doživjeti takvu sramotu”, rekao je Erdoan. U okviru sedmodnevnog obilježavanja prve godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, danas je u Predsjedničkoj palati u Ankari održan prigodan skup sjećanja na 250 šehida koji su poginuli tokom tog pokušaja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj