ANGELA MERKEL NAJAVILA EVROPSKO MINISTARSTVO FINANSIJA: Nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele da izađu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je britanska odluka da napusti Evropsku uniju, kao i izbor novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona promijenio njen stav prema evropskom bloku i da sada smatra da je zaista vrijedno boriti se za jaču Evropu.

Govoreći na predizbornom skupu Hršćansko-demokratske unije (CDU) u istočnonemačkom gradu Zingstu, njemačka kancelarka založila se za pojačanu borbu za jedinstvo EU najavivši da će zajedno s novim francuskim predsjednikom toj borbi dati nove impulse.

Nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele da izađu

Istakla je svoju ličnu spremnost da radi na jačanju evropske integracije kao sastavni deo svog programa ako na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u septembru osvoji i četvrti mandat.

Nazvavši njemačko članstvo u Evropskoj uniji jednom od najvažnijih izvora njemačke snage, Merkel je kazala da su prošlogodišnja odluka o Brexitu i potom izbori u Holandiji i Francuskoj, u kojima su proevropske snage pobijedile populističke kandidate, promijenili njen ugao gledanja na stvari.

“Posljednjih mjeseci je postalo jasno da Evropa predstavlja više od birokratije i privredna pravila“, rekla je Angela Merkel na skupu CDU u turističkom središtu na Baltičkom moru. “Kod mnogih, pa tako i kod mene, nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele da izađu, kada smo strepili zbog izbora u Francuskoj i Holandiji“, rekla je Merkel.

I zato je uvidjela, kako je rekla, da se za Evropu isplati boriti. “Ta se borba ne smije prepustiti samo zastupnicima Evropskog parlamenta“, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica CDU.

Mnogi su slobode koje daje EU uzimali zdravo za gotovo

Ona je priznala da EU nije savršena i da je Brisel ponekad previše birokratski nastrojen.

Ali shvatili smo zadnjih nekoliko mjeseci da je Evropa više od birokratske regulative, da Evropa i zajednički život unutar Evropske unije ima veze s ratom i mirom, da bi desetine godine mira uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata bila potpuno nezamisliva bez Evropske unije”, istakla je Merkel čije su riječi dočekane aplauzom.

Mnogi su ljudi u prošlosti uzimali Evropsku uniju ‘zdravo za gotovo’, stvari poput slobode govora, slobode vjere i slobode kretanja”, kazala je Merkel koja je odrasla u komunističkoj bivšoj Istočnoj Njemačkoj. “Toga još uvijek nema u mnogim dijelovima svijeta. I zato je vrijedno boriti se za Evropu”, istakla je.

Evropsko ministarstvo finansija

Ona je objasnila da je boljitak Evropske unije i u njemačkom interesu.

„Ako ojača Evropa, ojačat će i Njemačka“, zaključila je Merkel koja je poslednjih dana, zajedno s francuskim predsjednikom Makronom, dala impulse za reformu zone eura i za uvođenje zajedničkog ministra finansija za to monetarno područje.

Prve korake u tom smeru, kako je ranije najavljeno, Nemačka i Francuska žele preduzeti zajednički nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj krajem septembra.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj