NETANYAHU U BUDIMPEŠTI SA LIDERIMA VIŠEGRADSKE GRUPE: EU nama postavlja uslove? Ludo, apsolutno ludo!

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu jučer je, na sastanku iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja istočne i centralne Evrope u Budimpešti, nazvao “apsulutno ludim” političke zahtjeve koje EU upućuje Izraelu.

Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svijetu koja uslovljava odnose s Izraelom… u svakoj oblasti političkim uslovima. To je ludo, to je apsolutno ludo”, čuje se na snimku Netanijahuovog obraćanja koji je preslušao novinar AFP.

Agencija podsjeća da je Brisel u više navrata osudio Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i suzbijanja organizacija civilnog društva koje kritikuju izraelsku vladu.

Netanijahu, koji danas završava trodnevnu posjetu mađarskoj prestonici, naveo je primjere Kine, Rusije i Indije kao zemalja koje posluju s “inovativnim divom Izraelom” i “ne haju za politička pitanja”.

Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje ili želi da se skvrči i nestane”, rekao je Netanijahu premijerima zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Cceška Republika.

AFP navodi da posmatrači ocjenjuju da Izrael nastoji da uspostavi bliže veze s EU nacijama koje mogu da mu pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima.

“Uz njihovu podršku bit će teže za EU da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael”, navodi stručnjak za Bliski istok Peter Lintl.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj