GRAĐANI ČETVRTI DAN NA ULICAMA! Valensa: Poljska blizu građanskog rata

Povodom reforme pravosuđa koju hitno pokušava da progura kroz parlament poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda a desetine hiljada Poljaka širom zemlje izlaze već četvrti dana na ulice da protiv nje protestuju, bivši predsjednik Poljske Leh Valensa izjavio je da je zemlja blizu građanskog rata.

“Kao prvi sam upozoravao na prijetnju građanskog rata, a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gdje god se pojave braća Kačinjski dolazi nesreća, ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude”, kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Valensa je ocijenio da reforma rada sudova jeste neophodna, ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

“To što predlažu to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubićemo ravnotežu podjele vlasti a to sve mora da se odrazi na zemlju. Predsjednik Andžej Duda ako je muško, lupiće vratima i odbaciti sva tri zakona”, rekao je Valensa.

Leh Valensa apelovao je da se u Poljskoj uvedu psihijatrijski testovi za sve kandidate na izborima.

“Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vijekovima borimo pa ćemo valjda to izbjeći. Moramo da postavimo pitanje da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promjene”, kazao je Valensa i zatražio da se raspišu vanredni izbori u kojima po njegovoj oceni Poljaci sigurno ne bi ponovo izabrali stranku Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj