IZBORI ZA USTAVOTVORNU SKUPŠTINU! Maduro proglasio pobjedu, SAD nazvale venecuelanske izbore lažnim i potvrdile da neće priznati rezultate

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je danas pobjedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu. “Imamo Ustavotvornu skupštinu”, rekao je Maduro obraćajući se  pristalicama u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopštila da je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, prenio je AFP.

Opozicija, međutim, navodi da je izlaznost bila oko 12 odsto, dodajući da je vlast spremna da saopšti da je na izborima glasalo 8,5 miliona birača.

“To je najveća pobjeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj historiji”, rekao je Maduro. Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa bezbjednosnim snagama, dok je veliki broj Venecuelanaca bojkotovao glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je ljevičarski predsjednik Maduro obećao da će početi “novu eru borbe” u zemlji pogođenoj krizom.

Halley: Ovo je ‘korak ka diktaturi’

Američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedjelju da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venezueli organizirao predsjednik Nicolas Maduro “korak prema diktaturi” i da Sjedinjene Države neće priznati nezakonitu vladu u Caracasu.

“Madurovi lažni izbori su još jedan korak prema diktaturi”, rekla je Haley u poruci koju je objavila na Twitteru. “Nećemo prihvatiti nezakonitu vladu. Venezuelski narod i demokracija će pobijediti”, dodala je.

Ovo je prvi službeni odgovor Washingtona na izbore organizirane u nedjelju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj