KATAR SE ŽALIO SVJETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI: ‘Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini’

Katar je podnio žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom. U saopštenju kasno sinoć Katar je naveo da je organu WTO za rješavanje sporova podnio žalbu u kojoj navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini.

Te tri zemlje i Egipat su početkom juna prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam, što Katar negira. U žalbi se poziva na “zvaničan i transparentan dijalog i konsultacije” s tri zaljevske zemlje i objašnjava na koji način su prekršile trgovinske sporazume i zakone, prema saopštenju katarskih vlasti.

Bojkotovanje Katara, navodi se u saopštenju, ne šteti samo toj zemlji, koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svijetu, nego i njegovim trgovinskim partnerima. Prema pravilima WTO, strane u sporu imaju rok od 60 dana da riješe problem kroz pregovore. Ukoliko ne uspiju, Katar može da traži osnivanje nezavisne komisije koja može da natjera tri zemlje da prekinu izolaciju ili da ih kazni.

Izolacija Katara je za posljedicu imala skuplji uvoz i preusmjeravanje letova na skupe zaobilazne puteve. Katarski ministar ekonomije i trgovine Ahmed bin Jassim Al Thani sastao se u međuvremenu u Ženevi sa predsjednikom WTO i advokatima specijalizovanim za trgovinske sporove.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj