GINULI SMO ZA UTOPIJSKU IDEJU! Dačić: Jugoslavija je najveća greška, Englezi su htjeli Veliku Srbiju

Srbi ratovali za Bled i Istru

“Tada smo, umjesto pobjedničke sile, Srbije iz Prvog svetskog rata, stvorili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gdje smo ratovali da bi se oslobodio Bled, Bohinj, Istra, da bi 2018. godine izgubili sve za šta smo se borili u tom ratu”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija neće novu Jugoslaviju i da Srbi nema šta da žale za Jugoslavijom, nego za izgubljenim srpskim žrtvama koje su pale za tu Jugoslaviju.

“Nemam ništa protiv, to je lijepa ideja, ali prvo da se odredimo šta je Srbija, šta je srpsko, pa da onda raspravljamo dalje o državnim modalitetima. Ali, to ne smije niko da kaže. Ja ću da organizujem kao ministar vanjskih poslova konferenciju sljedeće godine na temu – gdje je Srbija 2018. godine u odnosu na 1918. godinu“, rekao je Dačić.

Englezi nudili Veliku Srbiju

Dačić je napomenuo da se Srbija, kada je krenula u Prvi svjetski rat, opredijelila za stvaranje Jugoslavije, odnosno da je ratni cilj Srbije bio stvaranje Jugoslavije.

“Englezi kada su to čuli, oni su poludjeli, oni su nudili Srbiji da postoji Srbija u granicama koje oni zovu “Velika Srbija”. U granicama da dobije izlaz na more, da se ne bi stvarala Jugoslavija. A, šta smo mi na kraju dočekali? Da su svi oni koji su ginuli za to izgubili život zbog utopijske ideje”, rekao je Dačić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. Engleska je u 1918 tražila i veliku Makedoniju u etničkim granicama koji važe i danas (u Solunu nakon genocida 1923 i 1948 etnički Makedonci su manjina u gradu osim na severu i po selima) i od Rile (i Pirin) do Struge (i Pogradec, istočni deo opštine Korča a zapadno od ohridskog jezera). Engleska je trazila da te poništi ta veštačka podela i okupacija Makedonije na tri dela 1913g. (u balkanskim ratovima između SRB, Bugarske i Grčke) i tražila je da MKD ima svoj parlament i vladu kao federalnu jedinicu u sastavu SHS a Italija je predlagala slično ali Francuska je stavila veto. Jer MKD nije bila ono što je danas nego duplo veća u etničkom prostoru.

  Reply
  • Na Mirovnoj konferencioja, 15 juna 1919 godine u Parizu, italjanska delegacija dostavila je svoj predlog za teritojano politichku autonomijiu Makedonije, u postojechoj Kaljevini SHS. Predlog je bio podrzan od britanske delegacija, sprotivan francuskoj, smatrajuchui da NEMAJU PRAVO DA SE MESHAJU U UNUTASNJE UREDJIVANJE KRALJEVINE. Maja meseca iste godine , clan americhke ekspertske grume Libier Dr Albert, u ime Balkanske sekcije, podneo je opshiran Memorandum, Mirtovnoj konferenciji u Parizu po kome se predvidjalo reshenje makedonskog piutanja KAO AUTONOMNA DRZAVA POD PROTEKTORAT SADa

   Reply
 2. Saša Pernat

  Zbog takvih budala i manijaka kod velikosrbijanskih političara je Još Svetozar Marković smatrao da opasnost poduhvata Velike Srbije leži u činjenici da srpski narod živi izmešan sa drugim narodima, bez jasno određenih geografskih i etnografskih granica, tako da bi morao »uzeti ulogu osvajača« prema susedima:

  Reply
 3. Saša Pernat

  JOŠ MALO IZ ISTORIJE JUGOSLOVENSKIH NARODA!!!
  Svetozar Pribićević u knjizi “Diktatura kralja Aleksandra” između ostalog piše:”Nakon što je 22.oktobra 1927. formirana Seljačko-demokratska koalicija u koju je ušla i Demokratska stranka Srbije,Prvi veliki javni zbor na kom smo pred narod izašli Radić i ja bio je u Zagrebu 23. januara 1928.godine.U toku tog zbora izjavio sam:”Na Solunskom frontu,prema obaveštenjima srpskog general štaba,a koja mi je dao vojvoda Mišić,bilo je 28000 jugoslovenskih dobrovoljaca,broj jednak broju srpske vojske,a celokupna naša zajednička vojna snaga pretstavljala je petinu ukupnih snaga na Solunskom frontu.I kada se u Beogradu govori o Kajmakčalanu,treba znati da je Kajnmakčelan toliko naš koliko i njihov”

  Reply
 4. Be me se sto je reko Dacic!

  Reply
 5. Миодраг Николић

  kakav je on Srbin kada goviri “vanjskih poslova” i ostale hvastine uzas jedan…..

  Reply
 6. mihailo milošević

  on hoće da opravda sve ono što su loše napravili Srbima pa tako i to što su došli braniti Srbe ovdje kod nas u Hrvatskoj i ako ih nitko nije ni tražio da ih brane pa napraviše ovdje samo sranje, jadan onaj koga Srbin brani

  Reply
 7. mihailo milošević

  zašto niste dopustili moj komentar od malo prije kojega sam tu napisao

  Reply

Komentiraj