BRITANIJA SAMA PONUDILA: Spremni smo platiti 40 milijardi eura da nas pustite iz EU

Velika Britanija je spremna da plati do 40 milijardi eura Evropskoj uniji kako bi namirila takozvane troškove razvoda tokom Brexita, saznaje “Sunday Telegraph”. Britanski list naglašava da je ovo prvi put da se pominje precizna suma koju London predlaže.

Posljedice Brexita: Britanija plaća EU vrtoglavih 40 milijardi evra?

“ST” se poziva na visoke zvaničnike (ministarstava britanske vlade) u Vajtholu koji su zaključili da je takva ponuda jedini način da se izađe iz aktuelnog zastoja u pregovorima Britanije i EU, nastalog nakon održane dve runde sastanaka u Briselu.

Međutim, list navodi da su britanske vlasti spremne da plate sumu od 40 milijardi eura samo ako EU pristane da pregovara o finansijskom namirenju kao dijelu sporazuma o budućim odnosima, uključujući trgovinski sporazum.

“ST” navodi da su tri odvojena izvora koja imaju u Vajtholu i britanskoj vladi, a koji su upoznati sa pregovaračkom strategijom Londona, potvrdila sumu od 40 milijardi eura, istovremeno odbacivši ranije navode da će premijerka Tereza Mej pristati na isplatu troškova u visini od 55 milijardi.

Oni su naveli da je ta suma “suviše velika”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj