TERORISTI RAZMIŠLJAJU O PREDAJI: Žestok prodor SAA na istoku Damaska, Tigrovi oslobodili dva grada na sjeveru Deir ez Zora, napredak Kurda u Rakki

Fantastična 42. brigada 4. mehanizovane divizije Sirijske arapske armije (SAA) načinila je danas veliki pomak na frontu u istočnim predgrađima Damaska – Džobaru i Ajn Tarmi.


Nakon noćašnjih raketnih udara i zauzimanja polaznih pozicija u Džobaru, uslijedio je juriš popularnih “Gijatovih snaga”. Tokom prepodnevnih časova zauzeto najmanje šest zgrada koje okružuju lokalnu džamiju, u kojoj su džihadisti Fajlak al Rahmana čvrsto utvrđeni.

Džihadisti su bili primorani da dovuku pojačanja kako bi obranili svoje položaje u džamiji, a borbe na tom položaju i dalje traju.Nešto južnije, u naselju Ajn Tarma, 105. brigada Republikanske Garde nastavila je napad iz pravca stanice Sonbol i zauzela pozicije koje joj omogućavaju da izađe na važan deo Zamalka puta. 

Jedinice 105. brigade izvršile su iz pravca Sonbola izvršile i drugi napad, zauzimajući nekoliko zgrada u pravcu industrijske zone kvarta Švarm.Nakon zauzimanja ovih pozicija, Republikanska garda je zaustavila napad i ponudila džihadistima priliku da predaju preeostale pozicije na istoku Damaska.

Oslobođena dva grada na sjeveru Deir Ez Zora

Nakon žestokih borbi sa teroristima DAIŠ-a, sirijske snage preuzele su kontrolu nad gradovima Džaber i Kamisija, upotpunivši time obruč oko najsnažnijeg uporišta DAIŠ-a u ovom području, grada Maadan. Maadan, koji se nalazi na 65 kilometara od grada Deir Ez Zora, jedan je od malobrojnih preostalih čvrsto utvrđenih terorističkih bastiona duž autoputa M5, koji stoje na putu SAA u nastojanju da se probije dvogodišnja opsada Deir Ez Zora, sa sjeverne strane.

U ovim operacijama sirijske snage imaju snažnu podršku ruske avijacije, koja je samo tokom jučerašnjeg dana izvršila preko 20 udara iz vazduha na položaje DAIŠ-a u Maadanu. Prema posljednjim izvještajima, osim pomenuta dva grada, SAA je zauzela i silose Maadana koji se nalaze na južnom obodu grada, odakle će, najvjerovatnije, u narednim satima otpočeti i ofanziva na teroristički bastion.

Prema planovima Sirijske armije, Tigrove snage i plemenski ratnici pokrajine Raka trebalo bi da stignu do Deir Ez Zora najkasnije za dva mjeseca. Osim sa sjevera, sirijske snage prodiru prema Deir Ez Zoru i iz pravca Palmire, gdje je, poslije vomesečne borbe juče oslobođen grad Al Sukna.

Napredak Kurda u Raqqi

Nakon kratkog odmora, sirijske demokratske snage (SDF) nastavile su svoju kampanju u punoj snazi u ponedjeljak, osiguravajući brojne rezidencijalne zone Raqqe od DAIŠ-a.

Istodobno napredujući na tri osi, SDF koji je predvodio Kurd uspio je nametnuti potpunu kontrolu nad Karimskim okruzima, stvarajući tako važnu uporišta u zapadnoj Raqqi. Osim toga, američki potpomognuti SDF napokon je prešao južnu oblast Hisham Ibn Abdulmalik u ponedjeljak nakon što su se militanti DAIŠ-a borili više od dvije sedmice, piše AMN.

 

 

Komentiraj