(VIDEO) “PAMETNI GRAD” ILI “POLICIJSKA DRŽAVA”? U Dubaiju roboti patroliraju ulicama, a dronovi nadgledaju saobraćaj

Dubaji sebe vidi kao pionira pametnih gradova i želi da uvede informacione tehnologije u sve oblasti života. Emirat, koji danas ima 2,7 miliona stanovnika, predstavio je 1999. prvu digitalnu strategiju. Do sljedeće godine u planu su najmodernije policijske stanice na svijetu, a do 2020. mašine će obavljati četvrtinu policijskih zadataka. Do 2021. cjelokupna administracija obavljat će se bez papira i gotovog novca.

Robotička policija je samo jedan korak na tom putu. Trideset godina poslije naučno-fantastičnog filma “Robokap”, policijski roboti kročili su u svakodnevni život emirata u Persijskom zalivu. Za tri godine, na svjetskoj izložbi 2020, oni će brinuti o bezbjednosti i redu na izložbenom prostoru, a prije toga će istu dužnost obavljati u ogromnim tržnim centrima i na ulicama blještave metropole. Robot policajac je u martu predstavljen na sajmu bezbjednosti, a reč je o usavršenoj varijanti humanoidnog robota “Reem” španskog proizvođača PAL robotiks.

Robot visok 180 centimetara i težak 100 kilograma umjesto očiju ima kamere, koje prepoznaju likove i izraz lica, tumače govor tijela i gestikulaciju. U znak pozdrava troprsti policajac pruža ruku ili salutira.

Za sada govori dva jezika: arapski i engleski, ali će “naučiti” još četiri. Na grudima ima ekran na dodir kako bi građani elektronski mogli da podnesu prijavu ili dođu do obavještenja. Posredstvom video-linka ili govorne veze policajci u kontrolnoj sobi direktno komuniciraju s njim i dobijaju snimke sa lica mjesta u realnom vremenu.

– Policija u Dubaiju traga za načinima korištenja najnovije tehnologije u borbi protiv kriminala – kaže general-major Abdulah Kalifa al Mari, koji je od februara direktor policije. Strategija izgradnje pametnog grada, koju je iznio emir Muhamed bin Rašid al Maktum, navodno treba da pomogne da Dubaji postane najsrećniji grad na svetu.

– Želimo da ulice Dubaija budu bezbedne i mirne, bez velikog policijskog prisustva – kaže Al Mari.

Za tako nešto robotički policajci nisu dovoljni. Zbog toga policija posjeduje dronove, koji pomoću radara i kamera visoke rezolucije otkrivaju neodgovorne vozače sa udaljenosti od dva kilometra. Zabranjene trke sportskih automobila spadaju u najopasniju razbibrigu bogatih građana, ali i stranaca.

Saobraćajne kazne ispisuju se pomoću aplikacije na pametnom telefonu, a novija patrolna vozila imaju deset kamera na krovu koje omogućavaju pogled od 360 stepeni. Policija ima posebno odeljenje za razvoj programa i aplikacije..

Međunarodne organizacije za ljudska prava optužuju Ujedinjene Arapske Emirate za kršenje ljudskih prava, naročito kritičara monarhije, koja ima apsolutnu vlast. Na dnevnom redu su hapšenja i Autonomni robotički policijski automobil u Dubaijunestajanje ljudi, nepoštena suđenja i mučenja. Tehnologija koja omogućava nadziranje publike na sportskim događajima ili koncertima mogla bi da posluži i za nadgledanje protestnih skupova i demonstracija.

 Najnovija oprema čuvara zakona u Dubaiju ukazuje na to kakvu koristi emirat očekuje od digitalnih tehnologija, ali i na opasnosti povezane s tim. Od početka jula testiraju se autonomna patrolna vozila tipa O-R3, proizvođača Otsav Digital iz Singapura, koja podsjećaju na “smart” sabijen na metar i po. Ovi roboti su opremljeni senzorima kakve biste prije očekivali u borbenom helikopteru: optičkim kamerama visoke rezolucije s programom za prepoznavanje lica i registarskih brojeva, infracrvenim kamerama, laserskim detektorima za merenje udaljenosti i brzine, kao i ultrazvučnim senzorima i senzorima pokreta za praćenje pešaka. Ako vozilo naiđe na nesavladivu prepreku, ili ako su potrebne dodatne informacije, vozilo izbacuje dron iz fioke na zadnjem dijelu

Međunarodne organizacije za ljudska prava optužuju Ujedinjene Arapske Emirate za kršenje ljudskih prava, naročito kritičara monarhije, koja ima apsolutnu vlast. Na dnevnom redu su hapšenja i nestajanje ljudi, nepoštena suđenja i mučenja. Tehnologija koja omogućava nadziranje publike na sportskim događajima ili koncertima mogla bi da posluži i za nadgledanje protestnih skupova i demonstracija.

(Global CIR/Blic/Agencije)

Komentiraj