PAR SATI NAKON SASTANKA SA TILERSONOM! Duerte: ‘Ljudska prava su glupost’

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte odbacio je primjedbe u vezi sa stanjem ljudskih prava u svojoj zemlji nekoliko sati poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom. “Ljudska prava su gluposti. Meni su policajci i vojnici umirali na rukama. Ljudska prava – bavite se time, a onda vam bomba padne na glavu”, rekao je Duterte na konferenciji za novinare.

Njegov sastanak sa Tillersonom održan je u vrijeme kada SAD pružaju sve veću podršku Filipinima u borbi protiv organizacije koja sarađuje sa DAIŠ-em i pokušava da zauzme teritoriju u ovoj zemlji. Dvojica zvaničnika su se prije sastanka rukovala pred kamerama u predsjedničkoj palati u Manili, ignorišući pitanja novinara o temi razgovora i ljudskim pravima, prenio je AP.

Duterte je tada rekao Tillersonu da je doputovao u Filipine “u vrijeme kada situacija u svijetu nije dobra, naročito na Korejskom poluostrvu”. Tillersonovi saradnici rekli su da će američki zvaničnik na sastanku pokrenuti pitanje stanja ljudskih prava.

State department je prethodno ukazao na dolazak stranih boraca DAIŠ-asa Bliskog istoka u Filipine i na približavanje ovog starog američkog saveznika Kini i Rusiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj