KO JE UBIO BLAŽA KRALJEVIĆA? Manolić: Takve poslove Tuđman je povjeravao Šušku

Na današnji dan prije 25. godina poginuo je Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a koji je u prvim danima rata djelovao u Hercegovini. Smrt Blaža Kraljevića i njegovih HOS-ovaca do danas je ostala jednom od najvećih misterija u novijoj hrvatskoj povijesti, piše Index.hr.

Image result for blaž kraljevic

Kao politički emigrant, Blaž Kraljević koji je rođen kod Ljubuškog 1947. godine, od sredine 60-ih bio je politički aktivan. Tako je, primjerice, trebao sudjelovati u Bugojanskoj grupi 1972. godine, kad je grupa proustaških ekstremista iz emigracije ušla u Jugoslavija i pokušala dignuti bunu protiv komunističkih vlasti. No, to je završilo potpunim fijaskom, a većina ustanika je likvidirana. Kraljević će u emigraciji nastaviti djelovati sve do 1990. godine, kada se vraća u Hrvatsku i postaje važnim članom ustaštvom prožetog HSP-a.

Kraljević je sudjelovao u osnivanju HOS-a u Hercegovini, HSP-ovog vojnog krila, a uskoro ga Dobroslav Paraga imenuje zapovjednikom Hrvatskih obrambenih snaga za Hercegovinu.

Brzo nakon početka rata došlo je do sukoba između HVO-a i HOS-a u BiH. HVO je tražio da se HOS podredi njima baš kao što se u Hrvatskoj podredio HV-u. No, Kraljević je to uporno odbijao. Sredinom 1992. godine incidenti između HOS-a i HVO-a postajat će sve češći, a u isto vrijeme HOS je njegovao dobre odnose s Armijom BiH. U junu 1992. godine Kraljević se sastaje s načelnikom Glavnog štaba Armije BiH Saferom Halilovićem, a uskoro dobiva čin general-bojnika te ulazi u Glavni stožer Armije BiH. Kraljević je, sukladno ustaškoj ideologiji, smatrao muslimane iz BiH dijelom hrvatskog naroda i inzistirao na suradnji s njima. Početkom kolovoza Mate Boban, čelnik Herceg Bosne, još jednom je zatražio od Kraljevića da HOS preda pod zapovjedništvo HVO-a, što je ovaj odbio. To je bilo devetog dana kolovoza. Nakon sastanka, u popodnevnim satima, zaustavila ga je vojna policija kod mjesta Kruševo. Došlo je do pucnjave, poginuli su svi putnici u oba zaustavljena vozila. Osim Blaža Kraljevića, poginulo je osam pripadnika HOS-a.

Njihova su tijela otkrivena sasvim slučajno, u kombiju u Omišu. Do dana današnjeg nije razjašnjeno zbog čega je došlo do pucnjave između dvije strane koje su se praktički borile na istoj strani, a u kojoj su poginuli svi putnici, kao ni to zbog čega su tijela pronađena stotinjak kilometara dalje.

Kraljević je pokopan 13. augusta.

Kontroverze oko smrti

Do dana današnjeg, smrt Blaža Kraljevića i HOS-ovaca obavijena je misterijom, a postoji na desetke teorija o tome. Nekoliko istraga koje su pokrenute završile su u slijepoj ulici. Godine 2013. ŽDO u Zagrebu ponovo je pokrenuo istragu oko smrti zapovjednika HOS-a. Zbog Kraljevićevih sukoba s HVO-om,  tzv. Herceg Bosnom, a time i neizravno s Tuđmanom i HDZ-om, njegova se smrt često gleda kroz političku prizmu.

O tome je prije dvije godine progovorio i Josip Manolić, jedan od najistaknutijih Tuđmanovih suradnika iz prvih godina rata.

Manolić je u razgovoru za N1 televiziju 2015. godine podsjetio da je Šušak bio osoba kojoj je Tuđman povjerio da “vodi ratnu politiku u BiH”.

Na jednoj sjednici ONS-a Gojko je postavio pitanje politike prema BiH i rekao da se ona vodi na nekoliko kolosijeka. ‘Od sada si, Gojko, odgovoran za politiku prema BiH’, rekao je na to Tuđman”, prepričavao je Manolić i podsjetio da je Šušak otvoreno surađivao s Matom Bobanom i drugim “desnim opcijama” kakvu je predstavljao Blaž Kraljević u BiH, a što se njemu osobno nije dopalo.

“Kraljević je surađivao s Bobanom, a onda se okrenuo Izetbegoviću. Radio je za interese struktura koje su bile protiv politike Tuđmana. Zna se tko je sasjekao Kraljevića i zašto je on doživio to što je doživio. Tuđman je bio za razbijanje tih snaga koje veličaju NDH i Pavelića i želio je izbjeći da ja, kao šef obavještajne službe, sudjelujem u tome, pa je to ponudio Gojku Šušku. Otuda ja izvlačim zaključak da je Gojko izvršavao”, rekao je Manolić.

Pernar: Da bi raščistio odnose sa susjedima, prvo valja raščistiti odnose u vlastitoj kući

Ivan Pernar izravno je optužio HDZ za ubojstvo Blaža Kraljevića krajem prošle godine.

“Pitaju me neki HDZ-ovci zašto ne komentiram ubojstva pripadnika HVO-a od strane ABiH.

Evo kada ću o tome progovoriti, kada vi progovorite o tome zašto ste ubijali HOS-ovce.

Od ABiH se to moglo očekivati, ali da će mučki biti ubijeni od strane hrvatske vlasti zato što su stali u obranu svoga naroda, to nisu mogli.

Odgovorite, molim vas, i na to zašto im ne priznajete status branitelja i prava koja iz toga proizlaze.

Da bi raščistio odnose sa susjedima, prvo valja raščistiti odnose u vlastitoj kući”, napisao je Pernar.

“Blaž Kraljević i njegovi pratioci ubijeni u zasjedi ,,naređenje stiglo iz vrha HDZ !!!”, napisao je jedan Pernarov simpatizer u komentar, a Pernar je to potvrdio.

“Naravno, zato o tome šute”, odgovorio je Pernar.

 

 

(Global CIR/Index.hr)

1 Komentaron this Post

  1. bio velika ljudina ! i ostao

    Reply

Komentiraj