KARIPSKO SELO S RIJETKIM GENETSKIM POREMEĆAJEM: Rađaju se kao djevojčice, a u 12. godini postaju dječaci

Djevojčice u zabitom karipskom selu kada uđu u pobertet postaju dječaci, zahvaljujući rijetkom genetskom poremećaju.

Jednom od devedesetero djece rođene na Salinasu u Dominikanskoj Republici izraste penis tijekom prirodne transformacije iz žene u muškarca, piše The Sun.

Treći spol

Zovu ih ‘guevedoces’, što bi u prijevodu značilo ‘penis u 12’, a medicina tu djecu opisuje kao pseudohermafrodite.

U Salinasu su pseudohermafroditi toliko česti da su prihvaćeni kao treći spol, zajedno uz muški i ženski.

Johnny (24) je fizički i biološki muškarac ali nekoć je bio znan kao Felicitia. Kao dijete nije mao penis te je odgajan kao djevojčica.

“Sjećam se da sam nosio malui crvenu haljinu. Bio sam rođen doma, a ne u bolnici. Nisu znali kojega sam spola”, kaže Johnny.

“Išao sam školu i nosio suknju. Nikada se nisam volio oblačiti poput djevojčice. Kada su mi donosili igračke za djevojčice nikada se nisam htieo igrati s njima. Samo sam se htio igrati s dečkima.

Nedostatak enzima

Ovaj rijedak genetski poremećaj do kojeg dolazi zbog enzima koji spriječava proizvodnju muških spolnih hormona dihidro-testosterona u maternici. Rezultat je beba koja izgleda poput djevojčice.

No kada dođe pobertet te se pojača lučenje testosterona, glasovi im puknu i naraste im penis, a testisi se spuste, onda se pokaže da ustvari muškoga spola. Ipak i dalje ostanu neke razlike između guevedocesa i ‘normalnih’ muškaraca. Guevedocesi tako imaju manje dlaka na licu i manje prostate.

Guevedoces se ponekad naziaju i ‘machihembras’, što znači ‘prvo žensko, zatim muško’.

Guevedocese je prva u 70-tima proučavala endokrinologinja sa Sveučilišta Cornell, dr. Julianne Imperato. Otputovala je u Salinas da provjeri glasine o djevojčicama koje se pretvaraju u dječake.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj