OKONČAN ‘CARINSKI RAT’: Hrvatska vraća staru cijenu uvozne takse za voće i povrće

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. 

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza/augusta u Narodnim novinama.

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu“, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ističu kako se uskoro očekuje i sastanak o temi korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti“, naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede će, naglašeno je, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.

Šarović: Pobijedilo je strpljenje

Takse za uvoz voća i povrća u Republiku Hrvatsku ponovo su 90 kuna, odnosno 12 eura, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović danas na konferenciji za medije.

Nakon jutrošnjih, posljednjih, konsultacija obaviješteni smo da je odluka donesena“, istakao je Šarović.

Rekao je da je ovo najbolja opcija koja se mogla desiti i da je odluka zvanična, a da će u Službenim novinama Hrvatske izaći sutra, od kada će biti i na snazi.

Naglasio je da je pobijedilo strpljenje.

Hrvatska je vratila stari Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrtvatskoj.

Ta država je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, zbog čega su bh. proizvođači i izvoznici tražili uvođenje kontramjera ili ukidanje novih, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.

I srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić danas je potvrdio da je “carinski rat” zemalja regije s Hrvatskom završen.

“Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro. To je za nas zadovoljavajuće, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz”, rekao je Ljajić novinarima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj