(VIDEO) U PRVI MAH IZAZVAO PANIKU: Ruski vojni avion preletio iznad Bijele kuće, Capitola i i podzemnog bunkera kojim se u slučaju ratne opasnosti koristi vladino osoblje

Televizija RT danas je izvjestila o neobičnom letu ruskog vojnog aviona prikazavši video gdje se jasno vidi kako Tu-154 prelijeće iznad američkog glavnog grada Washingtona. Ruski vojni svion izvršio je, ni manje ni više nego let iznad Bijele kuće, Capitola i podzemnog bunkera kojim se u slučaju ratne opasnosti koristi vladino osoblje.

Taj je događaj izazvao burne reakcije na američkim društvenim mrežama. Međutim, Pentagon je vrlo brzo primirio stanje, priopćivši, kako je riječ o letu koji je odobren u sklopu američko-ruskog Sporazuma o otvorenom nebu. U priopćenju američkog Ministarstva obrane je dalje navedeno, kako su ruski promatrači u roku od 72 sata uručili nužan upit i da se u zrakoplovu Tu-154 nalaze i predstavnici zračnih snaga SAD-a.

U ruskom Ministarstvu obrane po ovoj temi je priopćeno, kako grupa ruskih inspektora od 7.-12. srpnja izvršava nadzorne letove nad SAD-om.

Treba dodati kako, sukladno navedenom sporazumu, slične inspekcijske letove obavljaju i američki zrakoplovi iznad teritorija Ruske Federacije. Letovi se najavljuju unaprijed i mogu se odnositi na bilo koje dijelove teritorija odnosno zračnog prostora suprotne države.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj