SITUACIJA SVE DRAMATIČNIJA! Državne novine otkrile šta će Kina napraviti u slučaju da SAD napadnu Sjevernu Koreju

Ako Sjeverna Koreja napadne Sjedinjene Države Kina treba ostati neutralna, ali ako SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti sjevernokorejsku vladu Kina će ga zaustaviti, piše u petak list kineske vlade.

Predsjednik Donald Trump ponovno je zaoštrio retoriku prema Sjevernoj Koreji i njezinu vodstvu u četvrtak upozorivši Pjongjang da i ne pomišlja na napad na američki pacifički otok Guam “jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće”. Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner, opetovano je pozivala na mir u sadašnjoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog sjevernokorejskih nuklearnih pokusa, ali i ponašanjem Južne Koreje i SAD-a za koje smatra da podižu tenzije.

Državni list Global Times, iza kojeg stoji Komunistička partija, napisao je u uvodniku da Peking ne uspijeva uvjeriti ni Washington ni Pjongjang da smire napetosti. “Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti“, piše list koji ne predstavlja službeno stajalište vlade.

“Kina mora jasno dati do znanja ako Sjeverna Koreja prva lansira rakete koje prijete američkom tlu, Kina će ostati neutralna”, ali “ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju svrgnuti sjevernokorejski režim i promijeniti političku matricu na Korejskom poluotoku, Kina će ih u tome spriječiti”, piše list.

Kina odavna strahuje da bi sukob na Korejskom poluotoku ili rat kakav je bio Korejski 1950-1953., mogao potaknuti valove izbjeglica koji bi krenuli prema Kini te bi mogao dovesti do ujedinjenja Koreja. Peking smatra da je Sjeverna Koreja  korisna tampon zona između Kine i američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji te u Japanu.

Global Times navodi da će se Kina “čvrsto oduprijeti bilo kojoj strani koja želi promijeniti status quo u regijama u kojima su u igri kineski interesi”. “Korejski poluotok je mjesto gdje se stapaju interesi svih strana i nijedna strana ne bi smjela biti apsolutni dominator u regiji”, navodi list.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj