KANCELARKA OPTIMISTIČNA! Merkel: U Njemačkoj je do 2025. moguća puna zaposlenost

Angela Merkel je u subotu ocijenila da Njemačka do 2025. može postići punu zaposlenost, što je glavna zadaća njemačke kancelarke koja je dobrano zagazila u predizbornu utrku za parlamentarne izbore u septembru.

Postavili smo si cilj pune zaposlenosti u 2025., što znači stopu nezaposlenosti ispod 3 posto i mislim da je to moguće ostvariti”, rekla je kršćansko-demokratska čelnica u svom prvom govoru tijekom kampanje održanom u Dortmundu, na zapadu Njemačke.

To je dio gospodarskog programa konzervativne unije CDU-a i CSU-a koji je u glavnim crtama izložen javnosti početkom jula. Kancelarka je istaknula da će radi postizanja pune zaposlenosti pojačati napore na pružanju potpore dugotrajno nezaposlenima (nezaposleni dulje od godinu dana), kojih u Njemačkoj ima više od milijuna.

S obzirom na starenje stanovništva i nagli porast broja umirovljenika, Merkel punu zaposlenost radno aktivnog stanovništva vidi kao “mogućnost” kako se mirovine na kraju ne bi morale smanjivati, dok izdvajanja u mirovinski fond ujedno moraju rasti.

Kancelarka koja se upravo vratila s odmora, uglavnom je branila svoju politiku, izrazivši zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005., kada je preuzela vlast, bio premašio 5 milijuna, danas pao na oko 2,5 milijuna, što je stopa nezaposlenosti koja je u srpnju iznosila 5,7 posto radno aktivnog stanovništva. “Danas u Njemačkoj imamo 44 milijuna radno aktivnih stanovnika. To su doista dobri podatci”, rekla je.

Merkel koja zagovara socijalno tržišno gospodarstvo branila je i upletanje politike u reguliranje tržišta rada kako bi se spriječile zloporabe, primjerice u zapošljavanju na određeno vrijeme, istaknula je pred socijalnim ogrankom CDU-a koji je bio organizator skupa u Dortmundu.

U govoru kojim je počela kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idući mjesec kancelarka je upozorila njemačku automobilsku industriju, opterećenu skandalom s ekotestovima da mora se promijeniti ili će izgubiti povjerenje javnosti,

“Želimo snažnu automobilsku industriju”, rekla je Merkel i dodala “Ali želimo i visoke ekološke standarde” te je upozorila “Industrija se kocka s povjerenjem naroda”.

Merkel je dobro počela kampanju za parlamentarne izbore 24. rujna i četvrti mandat na čelu najvećeg europskog gospodarstva. Koalicija CDU – CSU po anketama osvaja 37 do 40 posto glasova, a socijaldemokrati između 23 i 25 posto. Njihov čelnik Martin Schulz sve dosad se pokušavao distancirati od svoje suparnice, zaredavši s prijedlozima za suzbijanje socijalne nejednakosti, ali je još nije uspio sustići.

U dijelu govora posvećenog autoindustriji Merkel je odbacila prijedlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Europi, ocijenivši da bio to bilo suviše komplicirano, piše agencija Reuters.

Schulz je u petak predložio takve kvote za Njemačku i za Europsku uniju jer vjeruje da bi to potaknulo inovativnost u industriji.

“Ne mislim da je kvota za E-vozila – za ovu tehnologiju – dobro promišljena”, rekla je kancelarka u govoru na skupu svojim pristašama.

“U tom bismo slučaju godinama pregovarali u Europi”, rekla je.

Umjesto toga pozvala je da se donese bolja strategija koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila.

“Moramo biti brzi u inovaciji”, rekla je, a “ondje gdje tvrtke ne mogu same, vlada mora stati iza njih”, rekla je Merkel.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj