DEL PONTEOVA NAJAVILA POVLAČENJE: Neće biti formiran međunarodni sud za ratne zločine u Siriji

UN-ova istražna komisija o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u članica povjerenstva Carla del Ponte.

Image result for carla del ponte

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošle sedmice da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji.

Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti. Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assada osudi za ratne zločine, kazala je: “Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda.”

Vijeće za ljudska prava je 2011. osnovalo nezavisnu UN-ovu istražnu komisiju, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte mu se pridružila u septembru 2012. Komisija kojom predsjedava Brazilac Paulo Pinhero je predala nekoliko izvještaja, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa”, objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu. “Nismo imali nikakvog uspjeha“, navela je.

Optužila je članove Vijeća sigurnosti UN-a da ne žele provoditi pravdu.  “Sve dok ne bude uspostavljen sud za zločine u Siriji, svi izvještaji su potpuno beskorisni“, smatra.  Prema njenim riječima, to je skandal za međunarodnu zajednicu. “Mislili smo da je međunarodna zajednica nešto naučila u Ruandi. Ali ne, ništa nisu naučili“, zaključila je Del Ponte.

U sukobu u Siriji je od marta 2011. poginulo više od 330.000 osoba, a više miliona je raseljeno i izbjeglo. Sirijska vlada odbacuje izvještaje komisije o raširenim ratnim zločinima SAA i sirijskih snaga sigurnosti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj