JEDNA OSOBA SMRTNO STRADALA! Vanredno stanje u Virdžiniji, izbili neredi uoči skupa bijelih nacionalista i drugih desničarskih grupa pod nazivom “Ujedinimo desnicu”

Guverner Virdžinije proglasio je vanredno stanje, a policija je rastjerala stotine demonstranata u Charlottesvilleu, nakon što su izbili neredi uoči skupa bijelih nacionalista i drugih desničarskih grupa pod nazivom “Ujedinimo desnicu”.

Related image

Stotine građana protestovalo je u ovoj američkoj saveznoj državi protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja. Okupljeni na Univerzitetu Virginia uzvikivali su slogane: “Jevreji neće doći na naše mjesto”, “Krv i zemlja”, “Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama”.

Demonstranti su na ovaj način pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virdžinije. Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane. Intervenisala je i policija koja je smirila dvije sukobljene strane.

Načelnik Charlottesvillea Mike Signer kritikovao je proteste onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju “rasističkom, netolerantnom i ispunjenom zastrašujućom mržnjom”. I prošlog mjeseca su pristalice Ku Klux Klana organizovale proteste.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali i oni čije uklanjanje je tek planirano.

Jedna žrtva sukoba u Charlottesvilleu, Trump osudio nasilje

Jedna osoba je izgubila život, a 19 povrijeđeno kada je automobil uletio u grupu demonstranata u Charlottesvilleu, prenio je AP. Kako navodi agencija, vozač automobila je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Potresen sam zato što je ovde izgubljen život – napisao je gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer na Twitteru. On je apelovao na “sve ljude dobre volje da odu kući”, prenosi AFP.

Nasilje u Charlottesvilleu osudio je i američki predsjednik Donald Trump. – Osuđujemo najoštrije ovu nečuvenu manifestaciju mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogim stranama – poručio je Trump iz Bedminstera, gdje se nalazi na radnom odmoru. – Mržnja i podjele moraju da prestanu. Moramo da budemo ujedinjeni kao Amerikanci koji vole svoju državu – naveo je on, prenosi Tanjug.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj