NAJMOĆNIJI ČOVJEK LIBIJE, MARŠAL HAFTAR, DOPUTOVAO U MOSKVU: Ukoliko dobije rusko oružje mogao bi cijelu Libiju staviti pod svoju kontrolu

Komandant Nacionalne libijske vojske (NLA) maršal Halifa Haftar doputovao je Moskvu na sastanak sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom koji će biti održan sutra, saopštio je šef ruske kontakt grupe za odnose sa Libijom pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i Državnoj dumi Lev Denjgov.

On je potvrdio da postoji velika mogućnost sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije, ali nije naveo o čemu će se razgovarati.

Zapad u šoku

Haftar je, podsjetimo, već ranije razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde bilo je govora i o otvaranju dvije vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju. SAD i NATO se plaše da će Moskva isporučiti Haftaru prijeko potrebno oružje, a prije svega tenkove, avione kako bi istjerao islamiste i teroriste iz Libije i preuzeo kontrolu nad čitavom zemljom.

Vašington je svjestan da je Moskva izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i da sada želi da ga povrati. S druge strane, Libija je uvijek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni. To što Libija postaje bezbjedno sklonište za teroriste iz cijelog sveta, samo još više drži rusku pažnju za taj dio svijeta.

Reuters
Haftar je prošle godine je dva puta posjetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona “Admiral Kuznjecov”, dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uvjerio se u manevarske sposobnosti ruskih “suhoja”.  U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na liječenje.

Libija je njegova

Libijskog vojnog zvaničnika mnogi vide kao lidera koji bi mogao da objedini zemlju, a on prema nekim podacima već kontroliše 70 odsto teritorije Libije. Juče je Haftar optužio Italiju i predsjednika libijske Vlade nacionalne sloge Faeza Saradša za kršenje sporazuma o rješavanju krize u toj sjevernoafričkoj državi. Početkom augusta zabranio je italijanskim brodovima da se približavaju libijskoj obali u cilju borbe protiv nelegalne migracije.

Maršala Kalifu Haftara, i njegovu vojsku koja djeluje na istoku zemlje podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija da se prikloni Vladi nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, koju priznaju Evropljani i SAD.

Reuters

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim grupama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, koji je preoteo od  terorista početkom juna ove godine. Bengazi je 1.000 kilometara udaljen od Tripolija.

Gadafijev i saradnik i protivnik

Maršal Halifa Haftar je učestvovao 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije učestvovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen. Gadafi ga je optužio za neuspjeh operacije i nakon povratka zatvorio.

Nakon oslobađanja otišao je u SAD gdje je 20 godina živio kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U februaru 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Opštem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti. Parlament koji je zamijenio Kongres podržao je Haftara.

U martu su ga poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske, a poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj