STAO U ‘ODBRANU BIJELE RASE’: Hrvatski ekstremista postao zaštitno lice desničarskog marša u Virdžiniji

 Troje mrtvih i 20-ak ranjenih rezultat je krvavih nereda koje su prouzrokovali ekstremni desničari, neonacisti i rasisti koji su tijekom cijele subote divljali po američkoj saveznoj državi Virginiji. Prosvjed koji je nosio ime “Ujedinimo desnicu”, a kojeg su podržale brojne ekstremističke skupine vrlo je brzo prerastao u krvavi pir. 

Srušio se policijski helikopter

Jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno kad se jureći automobil u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje se prosvjed održavao, zabio u skupinu kontraprosvjednika.

Osim toga, poginula su i dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu. 48-godišnji pilot Jay Cullen i Berke M.M. Bates, koji je danas trebao proslaviti 41. rođendan, poginuli su u nesreći.

Razgovor s ekstremistom

U međuvremenu, američki KTVN porazgovarao je s jednim od ekstremista koji je postao jedno od zaštitnih lica prosvjednika. Riječ je o 20-godišnjem studentu povijesti i političkih znanosti iz Rena Peteru Cvjetanoviću. 

Došao sam na ovaj marš jer europska kultura ima pravo biti ovdje baš kao svaka druga kultura. Ona nije savršena, naravno da ima nedostataka, ali vjerujem da bi uklanjanje kipa predstavljalo postupno uklanjanje bijele baštine u SAD-u kao i ljudi koji su se borili i branili te gradili svoju domovinu. Robert E Lee je odličan primjer toga. Nije bio savršen, ali ja podržavam ono za što se zalagao”, rekao je Cvjetanović.

No, fotografije s protesta otkrivaju ovog mladića kao rasista.

Kao bijeli nacionalist, brinem za sve ljude. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo sačuvati ono što imamo“, tvrdi ovaj mladi ekstremist. Sudeći prema njegovom Facebook profilu očito je da Cvjetanović ima hrvatsko podrijetlo. Cvjetanović na Facebooku prati neke desničarske grupe, ali i hrvatske kakva je primjerice grupa Croatian World Network CROWN.

I republikanci bijesni na Trumpa jer stvari nije nazvao pravim imenom

Američki predsjednik Donald Trump osudio je nasilje. “Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana“, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.  “Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno”, napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

No, Trump je zbog načina na koji je nasilje osudio naišao na brojne kritike. Naime, mnogi Trumpu zamjeraju što nije jasno rekao koji je izvor problema, a to su nacisti, rasisisti i ekstremni desničari koji su još prije subote počeli s uvredljivim i rasističkim demonstracijama.

Trump je zbog svog neodređenog stava brojne kritike dobio čak i od republikanaca. Primjerice, kako prenosi LA Times, Marco Rubio iz Floride, njegov prošlogodišnji rival u utrci za republikanskog kandidata, rekao je kako bi bilo “jako važno” za zemlju da čuje Trumpa kako “događaje opisuje onakvima kakvi jesu, a to je teror bijelih ekstremista”

Republikanski senator Orrin Hatch je bio još konkretniji. “Ovo zlo moramo nazvati imenom. Moj brat nije dao svoj život boreći se protiv Hitlera da bi danas te ideje prolazile tek tako”, proučio je Orrin Hatch na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj