IZETBEGOVIĆ OPLEO PO HRVATSKOJ: ‘Troše našu vodu bez naknade, nikada nam nisu vratili stotine vrijednih objekata na Jadranu, a Pelješki most…’

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je kako drži da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije zemlje i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru ustrajući na najnovijem bošnjačkom osporavanje ključnog hrvatskog projekta povezivanja teritorija, piše Jutarnji list.

“Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru”, kazao je Izetbegović u intervjuu kojega je u nedjelju objavio jedan sarajevski portal. Izetbegović tvrdi kako je riječ o jasnim stajalštima BiH još od 2007. s kojima je upoznat i hrvatski državni vrh.

Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je točno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, točno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007., koji se nakon toga nije mijenjao“, kazao je Izetbegović.

Bez ozbira na prijepore oko ovog projekat Izetbegović je istaknuo kako su odnosi BiH i Hrvatske dobri no dodao je i kako ima puno neriješenih pitanja kojima bi se valjalo pozabaviti.

Podsjetio je na činjenicu da sporazum o korištenju luke Ploče za potrebe BiH nikada nije raificiran a dodao je i kako se u Hrvatskoj “povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu… proklamiranih dobrosusjedskih odnosa ili se naprosto ignoriraju desetljećima stari zahtjevi Bosne i Hercegovine”.

Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet Republika Srpska. Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama“, ustvrdio je Izetbegović.

Kovač: O Pelješkom mostu oglasile su se samo bošnjačke stranke, to nije službena politika BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavio je u nedjelju kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka.

“Što se tiče Pelješkog mosta do sada se nitko nije oglasio kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini,” kazao je Kovač u Kninu.

Po njegovim riječima projekt Pelješkog mosta je u tijeku i on će biti izgrađen.

Mi smo do sada imali samo izjave čelnika jedne od stranaka u BiH, konkretno gospodina (Bakira) Izetbegovića i SDA. Imamo i izjavu predstavnika jedne druge velike bošnjačke stranke SBB (Stranke za bolju budućnost BiH) gospodina (Damira) Arnauta u Slobodnoj Dalmaciji prije nekoliko dana. Prema tome nije riječ o službenoj politici BiH, jer pored Bošnjaka u BiH žive i Hrvati i Srbi kao narodi koji su državotvorni,” kazao je Kovač dodavši kako Hrvatska želi imati prijateljske odnose s Bošnjacima.

Na pitanje očekuje li probleme u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, Kovač je odgovorio: “Ja očekujem da ćemo vrlo brzo, za koju godinu, imati napokon uspostavljenu direktnu vezu između juga Hrvatske i drugog dijela Hrvatske Pelješkim mostom. To će biti velika stvar, u prvom redu za nas u Hrvatskoj, ali i za Europsku uniju jer ćemo spojiti dva teritorija Europske unije.”
Dodao je kako nije riječ samo o hrvatskom projektu nego je to i projekt Europske unije.

 

 

(Global CIR/JL)

Komentiraj