MAJKA EKSTREMISTE KOJI SE AUTOM ZABIO U MASU: ‘Mislila sam da ide na neki protest koji ima veze s Trumpom; ništa mi nije bilo jasno, pa Trump nije neonacist…’

Skup pokreta američke krajnje desnice izmaknuo je u subotu kontroli i prerastao u nasilje u Charlottesvilleu. Jedna osoba je poginula, a deseci su ozlijeđeni kada se 20-godišnji bijelac iz Ohija James Fields zaletio automobilom u skupinu prosvjednika i protuprosvjednika.

Fields je pritom ubio 32-godišnju ženu te ranio 19 osoba, od kojih je pet u kritičnom stanju. Oko 15 osoba je ozlijeđeno kada su se sukobile suprotstavljene skupine šakama, palicama i suzavcem. Poginula žena je, doznaje se dan nakon tragične smrti, Heather Heyer. Bila je među protuprosvjednicima koji su se u subotu došli suprotstaviti rasističkim skupinama uglavnom mladih bijelaca.

Na GoFundMe je otvorena sekcija posvećena obitelji poginule, a u opisu stoji da je “Heather umrla radeći ono što je ispravno”. Njezina majka je kazala da joj je srce slomljeno, “ali zauvijek ću biti ponosna na nju”.

Ljudi iz cijelog svijeta putem interneta joj odaju počast jer je stala protiv rasizma. Daily Mail navodi da je svoj Facebook profil posvećivala objavama o građanskim pravima, a među posljednjima je ona koja poručuje “Ako nisi bijesan, znači da ne obraćaš pažnju.” Diljem SAD-a građani na dogovorenim mjestima pale svijeće i donose cvijeće kako bi se oprostili od 32-godišnje žene koja je postala simbol borbe protiv neonacizma.

Rescue workers transport a victim who was injured when a car drove through a group of counter protestors at the

James Alex Fields Jr. se nedavno preselio u Ohio, a odrastao je u Kentuckyju, rekla je njegova majka Samantha Bloom za AP. Ovoj agenciji je rekla da je znala da joj sin ide na neki prosvjed u Virginiju, ali da nije znala da se radi o prosvjedu neonacista.

Mislila sam da ima neke veze s Trumpom. Trump nije neonacist – govorila je šokirana Bloom, koja nije mogla doći sebi kad su je obavijestili o tome što je učinio njezin sin.

Imao je i prijatelja crnca… – probuncala je prije nego je ostala bez glasa zbog šoka. Dodala je da joj nije jasno kako joj sin ima tako ekstremno desne stavove, ako se to pokaže kao razlog zabijanja u masu, i da nikad nije baš razgovarala sa sinom o njegovim političkim stavovima.

Od ubojice se ogradili fašisti

James je prije odlaska na prosvjed kod majke ostavio i svoju mačku da je čuva dok ga nema. Inače, samoprozvana fašistička grupa “Vanguard America” ogradila se od njega, kazavši da on nije njihov član, iako ga se na jednoj fotografiji s prosvjeda vidi da drži štit s njihovim simbolom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj