TRUMP SE RANIJE VRAĆA SA ODMORA! Pokreće istragu kojom bi mogao izazvati trgovinski rat sa Kinom u jeku tenzija sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da prije predviđenog vremena završi godišnji odmor i vrati se u Vašington jer, kako kaže, “ima puno posla”. – Danas idem u Vašington. Imam puno posla. Usredsrediću se na trgovinu i vojnu sferu – napisao je Tramp na Tviter nalogu.

Kako navode američki mediji, Tramp je spreman da zatraži trgovinsku istragu protiv Kine zbog navodne krađe američke tehnologije i intelektualne svojine. Tim potezom će naljutiti Kinu koja bi trebalo da ima veliku ulogu u rješavanju krize sa Sjevernom Korejom.

Tramp danas potpisuje nalog za istragu

Očekuje se da će Tramp danas potpisati izvršni nalog, kojim će zatražiti od svoje kancelarije za trgovinu da razmotri pokretanje istrage. Kako navodi američka agencija, Tramp planira da, usred 17-dnevnog odmora, napusti golf klub u Nju Džersiju i vrati se u Vašington da potpiše nalog. Ne postoji rok za donošenje odluke o tome da li je potrebna bilo kakva istraga, koja bi, ako bude pokrenuta, lako mogla da potraje godinu dana.

Tramp želi da američki zvaničnici istraže kineske prakse kojima se primoravaju američke kompanije da dijele intelektualnu svojinu kako bi dobile pristup drugoj najvećoj ekonomiji na svijetu. Mnoge američke kompanije moraju da osnivaju mješovita preduzeća sa kineskim firmama i tako stave na raspolaganje svoju vrijednu tehnološku imovinu, što je praksa za koju Vašington tvrdi da guši ekonomski rast SAD.

U telefonskom razgovoru u petak, Tramp je pohvalio kineskog predsednika Si Đinpinga zbog nedavne podrške Pekinga glasanju u Ujedinjenim nacijama (UN) o pooštravanju sankcija Sjevernoj Koreji, pri čemu su dvojica lidera potvrdila svoju opredjeljenost za Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja.

Međutim, Tramp je takode obavestio Sija o pokretanju moguće istrage kineske trgovinske prakse, navodi AP, pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika upoznatih sa sadržajem razgovora, a koji su tražili da ne budu imenovani jer nemaju ovlašćenje da javno govore o tom privatnom telefonskom pozivu.

Kina: Istraga je akt agresije

Istragu će Kina smatrati aktom agresije, jer se zasniva na zakonu koji je zastario sa osnivanjem Svjetske trgovinske organizacije. Osim toga, ona dolazi u najgorem mogućem trenutku – usred eskalacije tenzija sa Sjevernom Korejom i svakako neće biti od pomoći pri traženju mirnog rješenja problema.

Postoji pravi način i postoji i pogrešan način da se to uradi, a Tramp planira da to uradi na pogrešan način – tako što će izvršiti zastarjelo trgovačko merenje iz 1974. godine.

To je mjera koja će uznemiriti kinesko rukovodstvo u osjetljivom vremenu, vremenu kada SAD pokušavaju da ohlade tenzije sa Sjevernom Korejom. Kina je najmoćniji saveznik i ekonomski dobrotvor izolovane nacije.

Tramp može nametnuti tarife Kini bez odobrenja Kongresa

Zakon koji Tramp planira da koristi je Odeljak 301 američkog Zakona o trgovini iz 1974. godine. U suštini to dozvoljava da Tramp nametne tarife drugoj državi, bez odobrenja Kongresa.

– Zakon nije korišten za 50 godina i postoji dobar razlog za to – rekao je Čad Braun iz Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju za “Biznis insajder”. – Izgradili smo novi sistem trgovanja, tako da nismo morali da koristimo ovaj zakon.

Taj trgovinski sistem naziva se Svjetska trgovinska organizacija – tijelo formirano 1995. godine, koje se bavi trgovinskim sporovima između država članica. Tramp se protivi ovoj organizaciji, smatrajući je ona “simbol globalizacije” koji je doveo do pada američke industrije. Vašington želi da Peking uvede strože kazne za krađu intelektualne svojine i da ublaži namete američkim firmama koje se nadaju ulasku i sticanju udjela na kineskom tržištu napredne tehnologije.

Smatra se da kineska praksa šteti i evropskim firmama, pa Trampovi kritičaru kažu da bi SAD trebalo zajedno sa EU da sarađuje na ovom pitanju, što on ne želi. Kineski državni mediji pišu danas da bi američki predsjednik Donald Tramp “mogao da izazove trgovinski rat” ako nastavi sa planovima o pokretanju istrage o navodima da li je Kina krala američku tehnologiju.

List Čajna dejli navodi da bi Trampova odluka o pokretanju istrage mogla da “pojača tenzije”. Ukoliko Tramp odluči da zaobiđe pravila STO, ništa neće spriječiti Kinu da i ona učini to isto. A kako Kina ima moć da utiče na Sjevernu Koreju, Trampovi potezi mogu dovesti do opasnih posljedica.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj