(VIDEO) AMIR REKO ZA GLOBAL CIR: Protiv ‘Mosta 21’ će se ujediniti svi oni koji zadnjih 25 godina svoju pljačku ograđuju ‘patriotizmom, vjerskim zajednicama i svojim vojskama’

Naš današnji sagovornik bio je Amir Reko, zvani Makedonac, bivši oficir JNA, a kasnije i komandant 43. Drinske brigade Armije BiH u Goraždu, koji je ljeta 1992. godine spasio  44 srpska civila. Odbivši da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, pozvao je mještane da se predaju i garantovao im sigurnost. Svi su preživjeli, a Amir je ovim činom vratio dug prijatelju, oficiru JNA Draganu Simiću koji mu je spasio život.

Nakon ratnih strahota, Reko odlazi u Dansku gdje ubrzo, iako nikada pripreman za takvo što, počinje vlastiti biznis i prije sedam godina dolazi u Sarajevo gdje prenosi dio proizvodnje. Prema vlastitim riječima, nije imao političkih ambicija, ali izrevoltiran aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i regionu te ohrabren od strane velikog broja ljudi, počinje se aktivno baviti politikom i osniva politički pokret ‘Most 21’.

Ova etnonacionalistička vlast u posljednjih preko dvadeset godina, nije donijela nikome ništa dobro. Donijela je samo onima koji su iskoristili ovo teško vrijeme i ‘dobro se snašli’, a to znači priskrbili sebi veliku ekonomsku korist. Oni su ti koji se cijelo vrijeme ograđuju patriotizmom, vjerskim zajednicama i različitim vojskama, što je jako podlo budući da su najbolji sinovi ove zemlje pali na svim stranama. Znamo da su u ratu većinom seljaci topovska hrana, a na njihovim kostima oni danas grade svoje enormno bogatstvo‘, kategoričan je Reko dok govori o aktuelnim političkim elitama u BiH.

Oni će se ujediniti. Oni će dati sve da odbrane ono što su godinama pljačkali. U to nema sumnje. Ali, bez obzira na sve mora se jedanput krenuti. Pa šta trebamo, čekati još 25 godina da se nešto promijeni?…Problem je u tome što oni zloupotrebljavaju vjeru, kako bi naveli vodu na svoj mlin. Oni lažu narod, tu ‘vjeru’ koriste potpuno suprotno svim njenim načelima. Pritom koriste i vjerske zajednice i sve ono što će njih spasiti da ne dođu u situaciju da ovom narodu otvoreno kažu šta su uradili‘, nastavlja predsjednik Mosta 21.

Na kraju, za početak januara je najavljena velika konvencija političkog pokreta Amira Reke gdje će i zvanično biti prezentovana želja i namjera ‘Mosta 21’ da učestvuje u predstojećim općim izborima 2018. godine. Na pitanje o mogućim koalicijama i partnerima, Reko je kazao kako to zasigurno neće biti nacionalističke stranke. On je mišljenja kako je najbolje da pokret ostane u opoziciji ukoliko ne osvoji dovoljan broj glasova za formiranje vlasti.

O svemu detaljnije u videu:

 

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

Komentarion this Post

 1. Bravo Amire svaka cast na ovakvim recima.Mi sad moramo da te svi ama bas svi podrzimo u tome da se ova vlast makne sa pozicija.Ti si pravi covek za ovakav pokret koji si organizirao.

  Reply
 2. ujka Vanja

  Ovaj čovjek ima harizmu za promjene, ali suštinske promjene, Jer je iskren, pravedan, ozbiljan, pametan, stara škola.
  MORAMO GA PODRŽATI jer on je već mnogo uradio za narod. Amir nas vodi u bolju budućnost, prihvatimo to.

  Reply
 3. Sta je sa Tuzlom za 2018 godinu na izborima ;-)?

  Reply

Komentiraj