ZBLIŽAVANJE RIJADA I BAGDADA? Saudijska Arabija i Irak formiraju zajedničku trgovinsku komisiju

Saudijska Arabija i Irak će kao znak poboljšanja odnosa dvije zemlje osnovati zajedničku trgovinsku komisiju, saopšteno je iz saudijskog kabineta ministara.

Related image

 

U saopštenju se navodi da je kabinet odlučio da odobri stvaranje saudijsko-iračke komisije za koordinaciju i da potpisivanje dogovora o osnivanju komisije povjeri saudijskom ministru trgovine i investiranja, prenosi AFP.

Rijad i Bagdad su pokazali napredak međusobnih odnosa u junu, kada je irački premijer Hajder el Abadi posjetio Saudijsku Arabiju. Veze dvije zemlje su se dodatno poboljšale kada su irački ministar energetike Džabar el Luaibi i njegov saudijski kolega Halidom el Falihom u četvrtak, 10. augusta, najavili korake ka jačanju saradnje vezane za smanjenje proizvodnje nafte i obećali koordinaciju naftnih programa dve zemlje.

Sve ovo dolazi nakon zagonetnog susreta iračkog šiitskog propovijednika Muqtada Al-Sadra i saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Image result for riyadh and baghdad

Sirija, Jemen, Kurdistan…

Televizija ”Kurdistan24” navodi kako su Mohammad bin Salman i Muqtada Al-Sadr raspravljali o budućnosti Iraka i utjecaju septembarskog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Složili su se o potrebi očuvanja jedinstvenog Iraka, iako su priznali da je povećanje napetosti između Erbila i Bagdada više nego očito.

Mi ne vršimo pritisak na njih, ali bih volio, u najmanju ruku, da odgode referendum. Naravno, poptuno odustajanje od referenduma je najbolje. Kurdi su sastavna komponenta Iraka i želimo da između nas postoji dobar odnos, ali loši potezi prethodnih vlada utjecali su na njihovo udaljavanje do te mjere da žele odcjepljenje. Eventualno odcjepljenje Kurdistana će imati vrlo negativne posljedice kako za Irak, tako i za kompletnu regiju‘, kazao je Sadr o kurdskom pitanju  jednim arapskim novinama.

‘Smatram da svaki narod ima pravo da slobodno i samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Ne miješam se u unutrašnja pitanja drugih zemalja i tražim od drugih da se ne miješaju u naša, iračka, pitanja. Ja sam pripadnicima sadrističkog pokreta zabranio svako miješanje u sirijski sukob, jer to pitanje trebaju riješiti Sirijci uzmeđu sebe. Što se tiče prisustva iračkih mladića koji se tamo bore, čini mi se da vlada nastoji da to postepeno zabrani.  Moguće je da će nakon oslobođenja Mosula neki željeti da Iračani  i Hašd učestvuju u operacijama protiv terorista u Siriji. Ja sam protiv toga, a i vlada ne želi’, kazao je Sadr komentirajući situaciju u Siriji.

‘Po pitanju Jemena najviše me zanima rješenje humanitarne krize, pogotovo zbog raširenosti siromaštva i bolesti. Da smo svi imali više mudrosti i fleksibilnosti ne bi došlo do eskalacije ni u Jemenu ni drugdje. Princ Muhammed ibn Selman je ostavio veoma pozitivan utisak na mene i ulio mi velike nade. Odlučan je u namjeri da radi na uspostavljanju mira i stabilnosti u Jemenu, Bahrejnu, Iraku. Saudijska Arabija je pokazala da je jaka i sada svoju snagu želi usmjeriti na uspostavljanje mira u regiji’, kazao je irački klerik za list Asharkul-Awsat .

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj