WASHINGTON POST TVRDI: CIA pretrpjela najveći poraz u Siriji

Ugledni američki list The Washington Post  napravio je analizu o američkom djelovanju u Siriji. Otkrivajući poteze CIA-e u njenim tajnim operacijama protiv sirijske vlade, u tekstu se između ostalog tvrdi da CIA pretrpjela najveći poraz u Siriji.

U tekstu dalje stoji kako je ruska intervencija omela planove SAD-a i tzv. ‘umjerene opozicije’. ”CIA je obustavila svoju podršku umjerenoj sirijskoj opoziciji, i potvrdila da je ta opozicija 2015. godina zaprijetila da će svrgnuti s vlasti Asada, ali ovaj plan nije uspio zbog direktne vojne intervencije Rusije iste godine. “

Washington i njegovi saveznici nisu uspjeli  iznaći jedno diplomatsko, demokratsko, umjereno i trajno rješenje kao alternativu sirijskoj vladi, tvrdi list.

Sumnjivi partneri poput Turske

Uspon i pad program tajneih operacija u Siriji ipak donose neke korisne lekcije o ovom najdelikantnijem oružju u arsenalu Sjedinjenih Država. Ukratko, program je došao prekasno, bio je previše ograničen i previše ovisan o sumnjivim partnerima, kao što su Turska i Saudijska Arabija.

Bio je dovoljno moćan da zaprijeti Assadu i privuće rusku intervenciju, ali ne dovoljno jak da prevlada. Možda je najgore, što su borci na strani CIA-e bili tako politički podijeljeni, i tako isprepleteni s ekstremističkim oporbenim skupinama, tako  da  nikada nisu mogli ponuditi održivu političku budućnost.

Nije nevjerovatno da će jednog dana historičari ove operacije zabilježiti kao najveći poraz Američke centralne obavještajne službe, navodi The Washington Post.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj