NOVO OTKRIĆE U EGIPTU: Arheolozi kroz pukotinu u stijeni došli do sarkofaga s ljudskim licima

Arheolozi su na jugu Egipta otkrili tri grobnice stare 2000 godina, prenio je danas BBC.  Pronađene su u području Al-Kamin al-Sahrawi u pokrajini Minya, južno od Kaira.

U grobnicima je bilo nekoliko različitih sarkofaga i komadi gline. Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da otkriće “pokazuje da je to područje dugo vremena služilo kao veliko groblje”.

U jednoj grobnici, do koje su arheolozi došli kroz pukotinu u stijenama, bila su četiri sarkofaga ukrašena ugraviranim ljudskim licima. U drugoj su otkrivena četiri grobna mjesta, uključujući jedno dječje. Prema komadima gline, groblje je datirano u razdoblje između 27. dinastije, utemeljene 525. prije Krista i grčko-rimske ere koja je trajala od 332. prije Krista do 4. stoljeća.

Ali al-Bakry, vođa misije, rekao je da su u jednoj grobnici pronađene kosti žene, muškaraca i djece različite dobi. “Grobnice su bile dio velikog groblja u sklopu golemog grada, a ne vojarne kako neki sugeriraju”, rekao je. Ministarstvo u priopćenju dodaje da se “radovi na otkrivanju novih tajni nastavljaju”.

Arheološki radovi na tom lokalitetu počeli su 2015.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj