OBRAČUN SA MITOM I KORUPCIJOM! Mektić: Tražit ću kažnjavanje policijskih službenika, ako utvrdimo da o trošku Ambasade Saudijske Arabije idu na hadž

Ministar   sigurnosti BiH  Dragan Mektić apelovao je jučer da se spasi država koja je ,kako je rekao “razvaljena zbog toga što ne funkcioniše pravosuđe”. Tražit ću kažnjavanje policijskih službenika, ako utvrdimo da o trošku Ambasade Saudijske Arabije idu na hadž, rekao je Mektić na pres konferenciji u Sarajevu. 

Ministar sigurnosti BiH obrušio se danas ne pravosuđe BiH i rekao kako apsolutno ne funkcioniše. Optužio je pravosudne institucije kako su politizirane i kako se u “Tužilaštvu BiH” tačno zna ko pripada kojoj političkoj opciji.

“Nemamo pravosudnog sistema i zato smo razvaljena država. Ništa ne funkcioniše u ovoj državi jer nemamo trećeg stuba vlasti, pravosuđa”,  rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 O VSTV-u

Ministar sigurnosti BiH je napomenuo da je na društvenoj mreži Facebook formirana grupa “Hapsi Mektiću, hapsi”, koja broji oko 4.000-5.000 korisnika. Putem te grupe, kaže Mektić, oglašavala se izvjesna nevladina organizacija “Treći blok” iz Banje Luke, koja je “javno kritikovala rad, odnosno nerad Tužilaštva BiH, pravosudnog sistema te VSTVBiH.”

Mektić tvrdi da su VSTVBiH prepoznali sebe u tim kritikama te se uplašili reakcije građana i stoga izdali saopštenje da im neko s te društvene mreže prijeti ili ih vrijeđa. Međutim, Mektić smatra da VSTVBiH sada samo izigrava žrtvu, a to, po njegovom mišljenju, potvrđuje i jučerašnje saopćenje u kojem ističu “da ih pritisci neće spriječiti da se bore protiv korupcije i kriminala”.

U sve to pokušavaju da uvuku i mene, mada je Ružica Jukić potpuno marginalna i beznačajna za mene – rekao je Mektić.

BiH, tvrdi on, nema pravosudnog sistema,  te da je to razvaljena država u kojoj ništa ne funkcionira.

O sumnjivim odlascima na hadž

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da će zatražiti da se Ambasada Saudijske Arabije u BiH izjasni ima li policijskih službenika koji o trošku te ambasade odlaze na hadž, te da će onda pokrenuti postupak protiv njih. “Smatram da je to nezakonito primanje nagrade, dara, poklona ili druge vrste nagrade od nekoliko hiljada dolara, maraka ili već čega hoćete”, izjavio je Mektić danas u Sarajevu.

On je naveo da se protivi praksi da službenici Agencije za koordinaciju policijskim tjelima BiH ili policijski službenici uopšte o trošku Ambasade Saudijske Arabije u BiH ili drugih ambasada odlaze na hadž.

Mektić je naveo da nema ništa protiv takvih putovanja, ali to moraju da urade o svom trošku. “Nemam ništa protiv hadža i muslimana da odlaze na hadž. Maksimalno uvažavam to njihovo pravo. Svake godine Saudijska Arabija, ni to ne osporavam, omogućava da nekoliko stotina lica besplatno o trošku ambasade odlaze na hadž. Ali, jesam protiv toga da korisnici te pogodnosti budu policijski službenici i policijski rukovodioci”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je posebno istakao da se protivi da korisnici pogodnosti odlaska na hadž o trošku Saudijske Arabije ili bilo koje druge ambasade u BiH budu službenici Agencije za koordinaciju policijskim tjelima BiH, koji su prema zakonu dužni da štite i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Ako pristanu da na takav način odu, kaže Mektić, onda je to primanje dara, mita ili druge vrste naknade.

“Znam da mi idemo o trošku stranih država na putovanja, ali to su službena, studijska putovanja i službene posjete, a ovo je nešto sasvim drugo”, istakao je ministar sigurnosti BiH.

O navodnim prijetnjama Ružici Jukić

Ružica Jukić ga je, kaže ministar, uprkos tome što je NVO “Treći blok” preuzela odgovornost za spomenute kritike, ipak pozvala da izađe u javnost i kaže da on ne stoji iza tih prijetnji.

“Njoj nisu upućene nikakve prijetnje, nego su na društvenim mrežama građani iz banjolučke neformalne grupe Treći blok kritizirali nerad VSTV-a, kazao je ministar Mektić.

Također, napomenuo je i da je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić uputila pismo Direkciji za policijsku koordinaciju s prijedlogom da se Jukićevoj dodijeli policijska zaštita, jer, navodno ima informacije da su Ružici Jukić upućene prijetnje.

Mektić je   rekao  da je potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružici Jukić  nezakonito dodijeljena policijska pratnja, radi prijetnji na društvenim mrežama.

Ona nije ni tužilac ni sudija, ona je čisti administrativni radnik i ne pripada joj obezbjeđenje. Ona je obični građanin – rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH napomenuo je i to da je direktor Direkcije za policijsku koordinaciju Mirsad Vilić jučer zloupotrijebio svoje ovlaštenje i Ružici Jukić dodijelio fizičko obezbjeđenje koje je pratilo od Tuzle do Sarajeva.

Jučer sam razgovarao s Vilićem o tome i vidjet ću hoću li pokrenuti pitanje utvrđivanja njegove odgvornosti, jer Jukićevoj ni po jednom pravnom propisu u ovoj državi ne pripada obezbjeđenje – kategoričan je Mektić.

Naveo je da postoji zaključak Vijeća ministara da se tužiocima i sudijama može dodijeliti obezbjeđenje, ali da Jukić nije niti tužilac niti sudija

Dodao je kako treba reagovati ukoliko    postoje prijetnje.   Ali, u tom slučaju, mora se obratiti lokalnoj policijskoj stanici, koja joj može  pružiti zaštitu kao i svakom drugom građaninu.

 

(

Global CIR/Agencije)

Komentiraj