TEK ŠTO JE NAJAVIO ‘NOVU KNJIŽEVNU SENZACIJU’: Pisac krimi romana uhapšen zbog četiri ubistva stara decenijama

Kineski pisac Liu Jongbijao najavljivao je novu knjigu koja govori o piscu ubici koji izbjegava hapšenje, međutim policija je saopštila da ga sada sumnjiči za nekoliko ubistava starih nekoliko decenija.

Liu je u uvodu za svoju najnoviju knjigu naveo da će ona biti književna senzacija – radi se o detektivskoj drami o upečatljivom ženskom autoru koji izbjegava hapšenje uprkos tome što je počinio niz užasnih ubistava, prenosi britanski “Gardijan”. Međutim, ove nedjelje navodno je otkriveno da se iza tog zapleta krije nešto više od piščeve mašte, jer je kineski pisac završio iza rešetaka zbog ubistava starih više od 20 godina.

Policija je uvjerena da je Liu jedan od dvojice muškaraca koji su ubili četiri osobe 29. novembra 1995. godine, poslije neuspjelog pokušaja pljačke jedne gostinske kuće. Kako se navodi, prva žrtva im se suprotstavila, a nakon što su nju ubili palicom, odlučili su da ubiju i par koji je vodio kuću i njihovog 13-godišnjeg unuka.

Jedan od policajaca koji je vodio istragu tih ubistava kazao je da je slučaj zatvoren, jer policija nije uspjela da nađe vezu između žrtvi i ubica, međutim 22 godine nakon zločina, istražitelji su našli trag koji je pomogao da Liu i muškarac po imenu Vang budu glavni osumnjičeni.

Iako policija nije objasnila kako je pratila i uhvatila dvojicu muškaraca, kineski mediji prenose da je napredak u DNK tehnologiji odigrao glavnu ulogu u njihovom hapšenju, a navodi se da je policija analizirala oko 60.000 otisaka prstiju tokom istrage. Liu-ov roman nije objavljen, ali najvjerovatnije će ga završiti iza rešetaka, a “Gardijan” navodi i da je Liu u jednom pismu koje je uputio svojoj ženi praktično priznao svoj zločin. “Sada sam konačno oslobođen tereta koji me je mučio tolike godine”, naveo je on.

Liu je član kineskog Udruženje književnika od 2013, a pisao je historijske fikcije, koje je kasnije pretvorio u televizijsku seriju od 50 epizoda. Najavljujući najnoviju knjigu Liu je kazao čitaocima da bi želio da se i ona ekranizuje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj