TRUMP PONOVO ‘IZJEDNAČIO’ STRANE: “KKK su kriminalci, ali šta je sa ljevicom”

Američki predsjednik Donald Tramp je ponovo okrivio obje strane za nasilne proteste u Šarlotsvilu, u Virdžiniji, u kojima je jedna osoba izgubila život, a više je povređeno, javlja britanski javni servis BBC.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak, Tramp je osudio bijele rasiste, ali je u Njujorku juče okrivio i alternativnu ljevicu. Tramp je za vozača, koji je uletivši automobilom među protivnike marša desničara i rasista, ubio jednu ženu i povrijedio više osoba, rekao da je on sramota za njega i za njegovu zemlju.

– Pominjete alternativnu desnicu – rekao je Tramp u razmjeni riječi sa novinarima, koristeći taj termin za desničarske grupe.

– Okej, a šta je sa alternativnom ljevicom koja je napala alternativnu desnicu? Da li oni imaju ikakav osjećaj krivice? – izjavio je Tramp.

Predsjednik SAD-a je, u Bijeloj kući u ponedjeljak, rekao da su Kju-kluks-klan (KKK), neonacisti i bijeli rasisti “kriminalci i nasilnici”. Tramp je prethodno naišao na oštre kritike medija koji su ga kritikovali zbog spore reakcije u osudi nasilja desničara u gradu Šarlotsvilu.

Američki predsjednik je, takođe, rekao da nije odugovlačio sa reagovanjem na događaje u Šarlotsvilu, već da je želio da raspolaže činjenicama. On je dodao da ljudi još uvijek ne znaju sve činjenice o nasilju u Virdžiniji, kao i da je vozač koji je uletio u masu “ubica i sramota za zemlju”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj