U NAPUŠTENIM SKLADIŠTIMA ‘OPOZICIJE’: Sirijska vojska pronašla hemijske agense porijeklom iz SAD-a i Velike Britanije

U napuštenim skladištima oružja takozvanih ‘ pobunjenika’ pronađene su otrovne supstance po kojima se vidi da su one u Siriju dopremljene iz SAD i Velike Britanije.

To je izjavio zamjenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad.

“Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CN. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal Laboratories iz SAD-a, a agense britanski Cherming Defence UK i američki NonLethal Technologies”, rekao je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

Tass prenosi da su agensi pronađeni u skladištima u Halepu i delovima istočnih predgrađa Damaska nad kojima je kontrolu preuzela jedina legitmna vojna snaga u Siriji SAA. Mikdad je izjavio da je prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja primJena otrovnih suptanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda. KorišTenje u vojne svrhe je zabranjeno. 

“Tako da možemo da tvrdimo da su SAD i Velika Britanija kao i njihovi saveznici u regionu davali svu moguću podršku terorističkim organiacijama u Siriji, i tako kršile Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Oni ekstremistima dostavljaju ne samo konvencionalno oružje već i otrovne agense”, rekao je Mikdad.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj