JESTE LI ČULI ZA OTOK KOJI DVAPUT GODIŠNJE MIJENJA DRŽAVU? Na njemu je potpisan važan historijski sporazum, vjenčavale su se kraljevske obitelji…

U pokrajini Baskiji, između sjevernog španjolskog grada Iruna i jugozapadnog francuskog grada Hendaye, protječe rijeka Bidasoa. U sredini rijeke, koja razdvaja Španjolsku i Francusku, nalazi se teritorij s posebnim statusom – Otok fazana.

Image result for otok fazana

Otok fazana je kondominij, zemlja kojom zajednički upravljaju dvije države. Koliko je poznato, najmanji je i najstariji teritorij s takvim statusom. Njegovih 5.000 kvadratnih metara šest mjeseci u godini pripada Španjolskoj, šest Francuskoj.

Prolaznici ga mogu vidjeti s obje strane obale Bidasoe – udaljen je svega 50 metara od francuske i isto toliko od španjolske riječne obale.

Otok je nenastanjen i ne može ga se posjetiti. Mogu mu pristupiti jedino vojnici iz španjolskog grada San Sebastiana i francuskog grada Bayonnea kako bi ga održavali dok je pod njihovom jurisdikcijom.

“Zahtijeva malo pažnje”, rekao je zapovjednik Rafael Preito španjolskim novinama El Pais. On je upravljao otokom do 31. srpnja i predaje Francuzima na idućih šest mjeseci.

“Ljudi poštuju otok i pravila, nitko ne pokušava prijeći. Ponekad je razina vode toliko niska da se gotovo može propješačiti do njega. Mi obično prelazimo svakih pet dana kako bi smo obavili rutinsko održavanje”, kaže.

Na otoku nema spomenika, osim jedne ploče koja podsjeća na njegovo mjesto u povijesti. Na tom mjestu je potpisana Pirenejska povelja 7. studenoga 1659. čime je završio sukob započet tijekom razornog Tridesetogodišnjeg rata.

S obzirom na to da status teritorija ranije nije bio definiran, jednom od klauzula Povelje proglašen je djeljivim, neutralnim teritorijem. Simbolizira mir i suradnju između Francuske i Španjolske.

Od tada je nekoliko kraljevskih vjenčanja ondje održano, ali i razmjene zatvorenika.

Otok je dugo vremena ostao mirno područje. Posljednji put je taj mir narušen 1974. kada je nekoliko članova baskijske oružane separatističke grupe ETA-e pokušalo prijeći granicu. Uhitila ih je španjolska policija pored otočića. Operacija je završila ubojstvom jednog policajca i jednog militanta.

Zagovornici stvaranja države Baskije, na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske, smatraju kako ondje ne bi trebala biti nikakva granica jer je to domovina Baska.

Najveća opasnost za otok vjerojatno je bila mogućnost njegovog nestanka. Površina mu se stoljećima smanjivala zbog erozije. Ali se dvije države dogovorile zajedničke radove na njegovu učvršćivanju, što se pokazalo uspješnim. Danas je dug 215 i širok 38 metara.

U oči mi upada da na Otoku fazana uopće nema fazana, žalio se francuski pisac Victor Hugo tijekom posjeta 1843. godine. “Bila je ondje jedna krava i tri patke, vjerojatno unajmljene kako bi za posjetitelje igrale ulogu fazana”, naveo je Hugo.

Prema nekim mišljenjima originalno ime bilo je Otok Paussan. Drugi tvrde da se zvao Otok Faisant. Kako god bilo, sadašnje španjolsko ime Isla de los Faisanes, franucusko Ile des Faisanes ili na hrvatskom jeziku Otok fazana ne odražava stvarnost. Ondje fazana nema.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj