MADE IN CHINA? Uopšte ne nosimo odjeću napravljenu u Kini

Kineske tekstilne kompanije sve više koriste fabrike izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. Ali, pritom oni varaju tržište – jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku “Made in China”, a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Made in China - najveća laž: Uopšte ne nosimo odjeću napravljenu u Kini

Kinezi sve više koriste fabrike, trgovce i kompanije u pograničnom gradu Dandongu, a potom robu nastalu tamo dijelom svijeta plasiraju kao svoju. Korištenje Sjeverne Koreje za proizvodnju jeftinije odjeće pokazuje da se, usprkos UN sankcijama nametnutim toj zemlji, Kim Džong Un uspjeva da se snađe uz pomoć “prijatelja”. Naime, sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa ne odnose se na zabranu izvoza tekstila.

– Primamo narudžbine iz cijelog svijeta – otkrio je jedan korejsko-kineski biznismen iz Dandonga, grada na granici te dvije zemlje kroz koji se odvija većina trgovina Sjeverne Koreje, prenosi express.hr.

Poput većine ljudi koji su govorili o toj temi, tražio je da ostane anoniman zbog osjetljivosti cijele stvari. U Dandongu djeluje dvadesetak agenata koji su posrednici između kineskih dobavljača i kupaca iz SAD-a, Evrope, Japana, Južne Koreje, Kanade i Rusije.

– Često krajnji kupac nema pojma da se roba izrađuje u Sjevernoj Koreji – ističe izvor.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj