‘PODMLADAK’ NE MISLI KAO ALIJA! Alija Izetbegović o promjeni imena Titove ulice u Sarajevu: ‘Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas’

Mediji u BiH danas su prenijeli status Tarika Dautovića, mlađahnog vijećnika u Opštinskom vijeću Starog Grada, koji se na svom Facebook profilu, osim pohvala na račun svog partijskog kolege, inače aktuelnog premijera KS, Elmedina Konakovića, zakleo kako će oni promjeniti ime ulice Josipa Broza Tita u ulicu Alije Izetbegovića, piše “Fokus.”

Većina onih koji su vidjeli i komentirali Facebook istup mlade nade SDA, žestoko je iskritizirala njegove ideje. Jedan od komentara bio je i citat izjave prvog predsjednika i osnivača SDA i prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića, u kojem je iznio svoje mišljenje o Titu i Titovoj ulici u Sarajevu.

“…Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo. Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je…” (sakupljeni intervjui sa Alijom Izetbegovićem, u knjizi Mate Đakovića, “Moji razgovori sa Alijom”).

 

 

(Global CIR/Avaz)

  1. By Opravdavanje zločina kao nastavak genocida | GlobalCir on September 1, 2019 at 7:33 PM

    […] Tako se samo nastavlja demokratski put SDA koji je utemeljio njen prvi predsjednik Alija Izetbegović, koji iako žrtva komunističkog režima, nije dopustio da se ime ‘doživotnog jugoslovenskog predsjednika’ ukloni iz naziva ‘glavne sarajevske ulice’, govoreći kako ‘historija ne počinje sa nama’. […]

Komentiraj