PRIČA O RAKETNIM MOTORIMA KRENULA U DRUGOM SMJERU! Njemački mediji: New York Times piše po nalogu Kremlja

Jedan novinski članak Njujork tajmsa uzburkao je javnost. Da li je Ukrajina pomogla Sjevernoj Koreji da usavrši nove rakete? U Kijevu to demantuju. Istovremeno, trag mnogih indicija vodi i u Moskvu, piše DW.

Ukraine Präsident Petro Poroshenko besucht PA Yuzhmash Luftfahrt-Unternehmen (picture alliance/dpa/epa/M. Markiv)

Kada pitate Vitalija Suščevskog za optužbe protiv njegovog ranijeg poslodavca, on Vas odmah prekida. „To je laž“, kaže bivši rukovodilac proizvodnje mlaznih motora u firmi Pivdenmaš (nekada: Južmaš) iz ukrajinskog Dnjepra. Njujork tajms je u ponedjeljak objavio izvještaj prema kojem nagli napredak Sjeverne Koreje na planu raketne tehnologije može imati veze sa Pivdenmašom.

Pivdenmaš je finansijski uzdrman, pa su kriminalci i nekadašnji radnici mogli da prošvercuju u Sjevernu Koreju stare sovjetske raketne motore ili njihove dijelove, piše njujorški dnevnik. List se poziva na studiju eksperta za rakete Mihaela Elemana sa Međunarodnog instituta za strateške studije IISS u Londonu, te na procjene tajnih službi SAD. U tekstu se ne navode nikakvi dokazi, već samo indicije.

Potpomognut tehnološki napredak

Eleman je analizirao slike novih sjevernokorejskih raketa srednjeg i dugog dometa tipa Hvasong 12 i 14 koje bi mogle imati potencijal da dosegnu SAD. Njegov zaključak: tako brz tehnološki razvoj u posljednje dvije godine je bio moguć samo uz isporuke iz inostranstva, naime, iz bivšeg Sovjetskog Saveza. I njemački stručnjak za rakete Robert Šmuker sa Tehničkog univerziteta u Minhenu dijeli to mišljenje, mada izbjegava da bilo koga konkretno okrivi.

Sovjetska tehnologija? Sjevernokorejska raketa Hvasong 14

Sovjetska tehnologija? Sjevernokorejska raketa Hvasong 14

Motor sa jednom komorom za sagorijevanje podsjeća stručnjake na sovjetski model RD-250 koji je, doduše, imao dvije komore, a proizvođen je 60-ih godina u firmi Energomaš kod Moskve.Teško je dokazati da li je RD-250 proizvođen i u Pivdenmašu. Vitali Suščevski kaže da su ti motori sklapani u Rusiji, „u malim količinama”. Eleman navodi da su oni pravljeni i u Ukrajini. I svojoj IISS-studiji on piše da mora da su i u Rusiji i u Ukrajini ostale stotine, ako ne i više, takvih raketa. I da je moguće i da ih je Pjongjangu isporučila i Moskva.

„Mi nikada nismo proizvodili takve motore kakvi su prikazani u Njujork tajmsu”, kaže Suščevski koji je u Pivdenmašu radio gotovo pola vijeka. Penzionisani inženjer potvrdio je da su po završetku saradnje sa Moskvom, do kojeg je došlo zbog aneksije Krima, pogoni u Dnjepru ostali „praktično mrtvi”. I zvanični Kijev i Pivdenmaš demantuju izvještaj Njujork tajmsa. Eleman pretpostavlja da vlada u Kijevu nije ništa znala o mogućem švercu.

Sjenke prošlosti

To je prvi put da je nekadašnji proizvođač sovjetskih interkontinentalnih raketa tipa SS-18 osumnjičen da je prekršio sankcije UN i druge međunarodne sporazume. Pjongjang je, međutim, i ranije pokazivao interesovanje za ukrajinsku tehnologiju: 2012. su u Ukrajini osuđena dvojica Sjevernokorejaca koji su špijunirali u Pivdenmašu.

Godine 2002. bilo je novinskih izvještaja prema kojima je Ukrajina htjela da isporuči Iraku moderne radarske uređaje. Kijev je to demantovao; a u Iraku nikad nisu nađeni radarski uređaji. No, ima slučajeva šverca oružja koji se mogu dokazati. Tako je 2005. bivši državni tužilac u jednom intervjuu priznao da je jedna grupa Ukrajinaca i Rusa 2001. godine ilegalno prodala Kini i Iranu ukupno 18 krstarećih raketa tipa AS-15.

Oleh Uruskij, bivši direktor Ukrajinske svemirske agencije, smatra da nije vjerovatno da se u ovom slučaju desilo nešto slično. Prema njegovim riječima, država ima dobro razrađen kontrolni sistem. No, on ne isključuje mogućnost kriminalnih radnji: „Zločin je moguć u svakoj sferi”.

Kim Džon Un nakon uspješnog testiranja rakete

Kim Džon Un nakon uspješnog testiranja rakete

Prst uperen u Moskvu

Posmatrači u Kijevu smatraju da članak u Njujork tajmsu može biti dio ciljane ruske kampanje. Tako Centar za armijske studije u jednoj analizi od utorka piše da američka publikacija nosi „znak informacionog napada na Ukrajinu”. Cilj je, između ostalog, da Rusija skrene pažnju sa „sopstvenih isporuka raketne tehnologije Sjevernoj Koreji” i da se Ukrajina diskredituje, prije svega u očima SAD. „Rusija ima zajedničku granicu sa Sjevernom Korejom, pa može da isporučuje sve moguće, uključujući i kompletne mlazne motore”, kaže zamjenik direktor Istraživačkog centra Mihailo Samus. Ukrajina, za razliku od Rusije, ima logističke teškoće.

Robert Šmuker kaže da nisu u pitanju samo motori. „Šta je sa raketama? Tu informacije same po sebi ne pomažu mnogo; potrebno je imati proizvodne pogone, tehničke preduslove i, prije svega, dobru provjeru kvaliteta”, kaže taj ekspert. „Dakle, iz Ukrajine bi moralo da je stiglo mnogo više toga nego samo nekoliko motora”.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj