SNAGE DAIŠ-a OPKOLJENE U CENTRALNOJ SIRIJI: Očekuje se velika operacija ‘čiščenja kotla’

Sirijska arapska armija gotovo je opkolila snage DAIŠ-a kod grada Ukajribat na istoku pokrajine Hama. SAA već ima vatrenu kontrolu nad koridorom koji spaja Ukajribat sa ostatkom teritorije DAIŠ-a, a očekuje se da će put teroristima uskoro  u potpunosti biti zatvoren. 

Prema poslednjim vijestima sa fronta 38. brigada 4. mehanizovane divizije napravila je snažan prodor iz pravca Itrije kod mjesta Bir Al-Sed. SAA je probila front i oslobodila nekoliko naselja. Prema istim informacijama SAA sada napada položaje DAIŠ-a u planinama Bilas.

Borci DAIŠ-a veoma se rijetko predaju, pa se očekuje da će se borbe za čišćenje kotla centralnoj Siriji pretvoriti u klanicu i borbu do posljednjeg teroriste.

Sirijska vojska napreduje ka američkoj bazi u Južnoj Siriji

Sirijska arapska armija (SAA) i njihovi saveznici napravili su veliki napredak u južnoj Siriji prodirući u jugoistočni deo Damaska sa svojih pozicija u Al Suvajdi.

Uz podršku Hašd Al Šaabija (iračke paravojne jedinice) i Liva Fatemiouna (iransko-afganistanske paravojne jedinice), 5. legija SAA zauzela je nekoliko ključnih pozicija od tzv. “Slobodne sirijske armije”, što ih je prilično približilo graničnom prijelazu Al Tanf, u istočnom dijelu Homsa, koji je trenutno pod kontrolom američke vojske i njihovih pobunjeničkih saveznika, javljaju vojni izvori.

Prije dva mjeseca, dok su na tom ratištu trajali najžešći sukobi, Amerikanci se nisu libili da izvrše vazdušne udare kada bi se sirijska vojska i njeni saveznici previše približili vojnoj bazi Al Tanf u provinciji Homs. Iako je povlačenje američkih snaga iz Al Tanfa sve ubrzanije, nije jasno kako će reagovati ukoliko im se SAA približi na puškomet.

 

(Global CIR/Agencije/Pravda)

Komentiraj