“ŠTITIMO SVOJA PRAVA”: Hrvatsko ministarstvo se brani od optužbi za porast ustaštva

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je primilo na znanje izvještaj američkog Stejt departmenta o vjerskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kom se upozorava na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina i istaklo da vlada zaštitu svih prava stavlja na najviši nivo.

Reagujući na izvještaj o vjerskim slobodama za 2016. iz ministarstva naglašavaju da “aktuelna vlada stavlja na najviši nivo zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih”. Dodaje se kako u dijalogu s predstavnicima svih manjina vlada promoviše međusobno uvažavanje, saradnju, solidarnost, konstruktivni dijalog i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima. “U tom pogledu ćemo nastaviti i razmjenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016.” s američkom vladom, zaključuje se u sopštenju, a prenosi novinska agencija Hina.

Stejt Department je u utorak objavio redovni godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku. Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Vašington je istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu HDZ-a i Mosta da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Vijeće za elektronske medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi “četnički vikari” mogli izaći i “zaklati” nevine prolaznike.

Spominje se i fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara “Jasenovac-Istina”. Stejt Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u toku.

Vašington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratkom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao niti zahtjeve za vraćanje jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj