TRUMPOV GLAVNI IDEOLOG: ‘Rasisti su hrpa klaunova, a Sjeverna Koreja je samo predstava – na jednu drugu zemlju se trebamo manijakalno fokusirati’

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali i glavni strateg i ideolog Bijele kuće, kontroverzni desničar Steve Bannon digao je prašinu intervjuom jučer objavljenim u liberalnom časopisu American Prospect.

 

U tomje razgovoru Bannon ustvrdio da su SAD u ekonomskom ratu s Kinom, što uostalom nije ništa novo iz njegovih usta jer je isto tvrdio još u vrijeme kada je Trump tek stupio na dužnost. No, Bannon je u istom intervjuu, piše CNN, obećao oštre trgovinske protumjere Pekingu, a napomenuo je kako se u Bijeloj kući “svakodnevno bori s drugim savjetnicima”, aludirajući očito na brzinu kojom se ondje izmjenjuju.

Sve veći pritisci na Trumpa da se riješi Bannona

Bannon je u istom razgovoru umanjio i razmjere napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, koje su gotovo na rubu rata, rekavši da unatoč rastućoj krizi ne postoji vojno rješenje za Sjevernu Koreju. To odudara od nedavne Trumpove poruke o “vatri i bijesu” koji čekaju režim u Pjongjangu ako odluči napasti SAD i njene saveznice.

Bannonov intervju American Prospectu, prepun izjava kakve se od njega nisu očekivale, došao je – piše CNN – u vrijeme kada je njegov ostanak u Zapadnom krilu Bijele kuće pod sve većim upitnikom. Naime, sve su veći pritisci na Trumpa unutar same Bijele kuće, ali i izvana – primjerice, od medijskog mogula Ruperta Murdocha – da se riješi Bannona. Sam Trump u utorak je odbio javno se očitovati o Bannonovoj sudbini u Bijeloj kući.

Izvor blizak Bannonu: Intervjua nije bilo!

Izvor blizak Bannonu izjavio je za CNN da ovaj nije znao da će njegov telefonski razgovor s urednikom American Prospecta Robertom Kuttnerom biti objavljen u formi intervjua.

“Intervjua nije bilo”, rekao je CNN-u izvor blizak Bannonu.

Taj je intervju, naime, vrvio tvrdnjama kakve javnost nije očekivala od Bannona. On je bijele suprematiste, odnosno rasiste, u svjetlu nereda koje su izazvali proteklog vikenda u Charlottesvilleu nazvao “gubitnicima” i “marginalcima” te “hrpom klauna”.

Kuttner, koji je objavio intervju s Bannonom, kaže pak da ovaj nije inzistirao na tome da su njegove izjave tijekom razgovora ‘off the record’, odnosno da nisu za objavu.

“Nije postavio pitanje snima li se naš razgovor ili ne. Svi znamo da Bannon nije Bambi kada je u pitanju način na koji funkcioniraju mediji. On je vjerojatno jedna od osoba koje najbolje razumiju medije u Americi”, kazao je Kuttner.

“Trebamo se manijakalno fokusirati na Kinu”

Bannon je u tom inetervjuu najviše govorio o tome da su SAD u ekonomskom ratu s Kinom.

“U idućih 25-30 godina hegemon će biti ili Amerika ili Kina. Ako nastavimo ovim putem, to će onda biti Kina. Ovo s Korejom bila je samo njihova packa. To je samo predstava”, kazao je Bannon koji smatra da je ekonomski rat s Kinom “sve” i da bi Amerika “trebala biti manijakalno usredotočena na to”.

“Nastavimo li ovako gubiti, a sada već zaostajemo pet godina, za najviše deset godina doći ćemo do točke na više neće biti oporavka”, rekao je Bannon koji od početka službe u Bijeloj kući zagovara tvrd stav prema Kini. Zbog toga se, kaže, neprestano tuče i unutar Bijele kuće s Trumpovim ekonomskim savjetnicima.

Sve što je izrekao o svojim kolegama u Bijeloj kući moglo bi Bannona koštati položaja, piše CNN. Naročito otkad je šef Trumpovog kabineta postao umirovljeni general John Kelly. Ovaj netipični intervju s Bannonom objavljen je samo dva tjedna nakon što je iz Bijele kuće otpušten direktor komunikacija Anthony Scaramucci koji se također, nimalo biranim riječima, u intervjuu The New Yorkeru obrušio na svoje kolege u Bijeloj kući. Moguće je da slična sudbina čeka i Bannona.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj