‘UKLETI HLJEB’: Bizarni eksperimenet ‘halucinogenom materijom’ koji je CIA izvela nad stanovnicima jednog francuskog sela

Stanovnici francuskog sela Pon-Sen-Espri 1951. godine osjetili su iznenadne halucinacije koje su uzrokovale smrt pet ljudi dok su mnogi ozbiljno oboljeli. Godinama se smatralo kako su za halucinacije krive psihodelične gljive u hljebu. Seljaci su odmah optužili lokalnog pekara za incident, tvrdeći da se u njegovom hljebu nalazila psihodelična supstanca. Međutim, 50 godina kasnije otkrilo se kako je uzrok halucinacija droga LSD koju je CIA stavila u hljeb u sklopu tajnog eksperimenta.

Čudna priča u Pon-Sen-Espriju odigrala se 16. avgusta 1951. godine. Cijelo selo bilo je na ivici histerije izgledajući kao da je poludjelo. Vođeni raznim halucinacijama, petero stanovnika izvršili su samoubistvo, a nekolicina završila u duševnim bolnicama. Zbog ozbiljosti stanja, seljacima su morali staviti luđačke košulje jer ih nisu drugačije mogli smiriti.

Jedan čovjek, uvjeren da mu stomak izjedaju zmije, pokušao se udaviti. Dječak od 11 godina pokušao je zadaviti svoju baku. Jedan stanovnik pokušao je samoubistvo bacajući se s drugog sprata kuće, uzvikujući: “Ja sam avion”. Na njegovu sreću, prošao je samo s polomljenim nogama. Drugi stanovnik trčao je putem jureći odbjeglo srce, moleći doktora da mu vrati srce u grudni koš. Utvrđeno je da su svi mještani jeli hljeb iz lokalne pekare.

Hljeb je bio napunjen halucinogenom materijom, koju je koristila CIA. Iako je zvanična istraga zaključila kako su stanovnici bili žrtve nehigijene lokalnog pekara, američki novinar Henk Albareli Junior koji je napisao knjigu o tajnim hladnoratovskim eksperimentima CIA-e, našao je dokumenta koja “ukleti hljeb” povezuju s CIA-om i Odjeljenjem za specijalne operacije američke vojske. CIA je ovo radila u sklopu eksperimenata koji utiču na ljudski um. U incident je bila uključena i švajcarska farmaceutska kompanija “Sandoz”, koja je snabdijevala CIA-u ovom supstancom.

Frenk Olson bio je biohemičar CIA-e, koji je u sumnjivim okolnostima pao s 13 sprata nebodera dvije godine nakon incidenta u Pon-Sen-Espriju, u kojem je CIA isprobavala LSD, jedan od najjačih halucinogena, na dva načina – rasprskavajući i stavljajući u hljeb. LSD, ili dietilamid lizergične kiseline, jedan je od najjačih halucinogena.

Sintetisan je 1938. godine, konzumiranje postalo popularno ’60-ih godina, a 1967. godine LSD je proglašen za ilegalnu drogu. U opsežnom istraživačkom projektu pod nazivom “MK ULTRA”, američka tajna služba drogirala je hiljade američkih građana LSD-om bez njihovog znanja i odobrenja. Ne meti drogiranja bili su vojnici, ratni zarobljenici, psihijatrijski pacijenti, sitni kriminalci, prostitutke, gangsteri i agenti CIA-e.

 

 

(Global CIR/Piše: Mladen Marić)

Objavljeno u:

Komentiraj