HUTI PROBILI LINIJE FRONTA U PROVINCIJI TAIZ: Saudijci se povlače sjeverno od luke Moka, dok Muhamed bin Salman traži najbolju strategiju okončanja rata u Jemenu

Jemenska armija i Huti pokrenuli su ofanzivu u provinciji Taiz, sjeverno od distrikta Moka, i potisnuli saudijske okupatore i snage lojalne svrgnutom predsjedniku Hadiju.

Hutski mediji “Al Masirah” objavio je video napredovanja jemenskih snaga i Huta, kao  i dejstva artiljerije po neprijatelju. U izveštaju televizije “Al Misirah” navodi se da je borba trajala oko 20 sati i da su položaji saudijaca zauzeti, te da se neprijatelj povukao. Nije saopšteno kakvi su gubici na obje strane.

Dan ranije, u istoj provinciji, kod distrikta Mavza, Huti su iz zasjede uništili vojni kombi Saudijaca i ubili sve koji su se u njemu nalazili. Vozilo je raznijeto eksplozivnom napravom koja je ostavljena pored puta.

Saudijski princ: Rado bih se povukao iz Jemena

Posljednja napredovanja Huta dolaze nakon što je krunski princ Saudijske Arabije, Mohamad bin Salman, priznao  dvojici bivših američkih dužnosnika kako bi se rado izvukao iz rata u Jemenu. 

Poruke je Mohamad bin Salman poslao mjesec dana prije nego je Saudijska Arabija prekinula veze s Katarom, nakon što je Dohu optužila da želi potkopati kampanju protiv Jemena i približiti se Iranu. Osim toga, princ je u komunikaciji  izvijestio kako ne vidi problem u suradnji između Washingtona i ”glavnog neprijatelja Rijada”, Irana.

Neki analitičari ističu da će, što rat bude više odmicao, učinkovitost jemenskih snaga na terenu sve više rasti. Vojske Saudijske Arabije i UAE nisu uspjele pobijediti i koalicija je zatražila raspoređivanje sudanskih plaćenika. Međutim, taj faktor neće utjecati na razvoj događaja, jer oko 5000 sudanskih plaćenika radije ostaju iza linije fronta i ne žele se izlagati vatri, samo kako bi se živi vratili u domovinu, kaže Abdel Bari Atwan, urednik arapskog lista sa sjedištem u Londonu Rai Al-Youm.

Posljednji susreti princa Muhameda bin Salmana sa šiitskim predstavnicima iz Iraka svjedoče o novim političkim vjetrovima na Arabijskom poluotoku i mogućem približavanju nekadašnjih ljutih protivnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj