INTERNACIONALNI SAJAM TRGOVINE U DAMASKU: Najstariji sajam Bliskog istoka otvorio vrata posjetiocima i investitorima iz 23 zemlje, uključujući i biznismene iz Njemačke, Francuske, Španije, Japana i Indije

Sirijski premijer Imad Kamis otvorio je jučer Međunarodni sajam trgovine u Damasku, što je prva takva manifestacija u toj zemlji od izbijanja nametnutog rata 2011. godine.

Sajam traje 10 dana, a njegovo održavanje sirijska vlada smatra “pobjedom” i znakom obnovljenog povjerenja poslije šestogodišnjeg konflikta.  Državni mediji javljaju da na sajmu učestvuju predstavnici 23 zemlje i da se očekuje da će privući investitore uglavnom iz savezničkih zemalja poput Rusije, Kine, Irana, ali  i drugih evropskih i svjetskih država

Na sajmu predstavnici Francuske, Njemačke i Španije

Osim Rusije i Irana, svoju želju za sudjelovanje u obnovi zemlje su izrazili Indija, Kina i Japan, a Bjelorusija, primjerice, pregovara o izgradnji automobilske industrije u Siriji.

Iako poznati po kritiziraju vlade u Damasku, AFP javlja kako na Međunarodni sajam u glavni sirijski grad dolaze predstavnici Francuske, Njemačke i Španije, kao i Bahreina, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali ne i Sjedinjenih Američkih Država.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj