U NJEMAČKOJ PREKINUTA KAMPANJA ZBOG NAPADA U BARCELONI! Merkel: Terorizam ne smije promijeniti evropski način života

Njemački političari dogovorili su se da prekinu predizbornu kampanju dan nakon terorističkih napada u Barceloni i u obližnjem turističkom mjestu.

Glavni suparnik kancelarke Angele Merkel na septembarskim izborima, Martin Schulz, izjavio je da je razgovarao s njom i da su se oboje saglasili da prekinu s predizbornom kampanjom na jedan dan.

Socijaldemokrata Schulz izjavio je u petak novinarima u Berlinu da su oni donijeli tu odluku “u znak solidarnosti s narodom Španije”.

Ovo su mučni dani – kazao je Schulz.

Dodao je da postoji “zajednička volja da se ne ostavi prostora teroristima” i da će Evropa nastaviti da djeluje kao “otvoreno tolerantno društvo”. Govoreći o napadačima u Barceloni i njihovim pristalicama, on je kazao da im se “mora poslati poruka da neće pobijediti”, prenosi Associated Press.

Merkel: Terorizam ne smije promijeniti evropski način života

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je solidarnost s narodom i vladom Španije zbog napada u Barceloni i kazala da se ne smije dopustiti da takvo nasilje promijeni evropski način života.

Obraćajući se u petak novinarima u Berlinu, Merkel je izjavila “da su nam ti ubilački akti još jednom pokazali totalnu mržnju prema čovječnosti”.

Mi nećemo dopustiti tim ubicama da nas udalje od našeg puta, od našeg načina života – kazala je Merkel.

Navela je da “terorizam može izazvati među nama očaj i duboku tugu, kao što se desilo u Španiji, ali nas ne može poraziti”.

Kazala je da njemačko ministarstvo vanjskih poslova još sarađuje sa španskim vlastima kako bi se ustanovilo ima li Nijemaca među žrtvama.

To se sada ne može objaviti s velikom preciznošću – izjavila je njemačka čelnica, prenosi Associated Press.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj