SAA I POKRET OTPORA KRENULI NA TERORISTE SA SIRIJSKE STRANE: Libanska vojska pokrenula ofanzivu protiv DAIŠ-a na istoku zemlje

Libanonska vojska je u subotu ujutro priopćila da počinje ofanzivu kako bi ekstremističku skupinu DAIŠ potisnula s istoka zemlje, blizu sirijske granice, gdje se učvrstila prije nekoliko godina, a Hezbollah objavio je istodobno da je u Siriji započeo zajedničku vojnu operaciju sa sirijskom vojskom protiv DAIŠ-a u džepu na sirijsko-libanonskoj granici.

 

“U ime Libanona, otetih libanonskih vojnika i ratnih mučenika, proglašavam početak operacije Zora Jarouda“, rekao je vrhovni zapovjednik, general Joseph Aoun.

U ponedjeljak su se posljednji sirijski pobunjenici prisutni na tom gorskom području povukli prema Siriji na temelju ugovora s protivnicima iz libanonskog šiitskog pokreta Hezbollaha. Ostali su još džihadisti DAIŠ-a protiv kojih je libanonska vojska povela ofenzivu.

Hezbollah koji vojno podupire vladu Bashara al Assada u Siriji, prošli mjesec je počeo ofanzivu kako bi iz Jaroud Aarsala potisnuo džihadiste nekoć povezane s Al Kaidom i sa sirijskim pobunjenicima. Jaroud Aarsal je bio sklonište tzv ‘sirijskih pobunjenika” i prihvatilište za velik broj izbjeglica koji su bježali pred borbama u Siriji.

Nakon šest dana borba uspostavljeno je primirje na temelju kojega je u Siriju evakuiran prvi dio s oko 8.000 ljudi, uglavnom izbjeglica, ali i ekstremista. Po riječima vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, DAIŠ kontrolira područje koje se procjenjuje na tristotinjak četvornih kilometara između Libanona i Sirije, od kojeg je oko 140 četvornih kilometara u Libanonu.

Libanonska vojska objavila je kako se ne radi o operaciji u koordinaciji s akcijom sirijske vojske i Hezbollaha.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj