MAPA ‘RATOBORNIH’ EVROPLJANA: U ovim zemljama stanovnici su najspremniji da ratuju, pogledajte kako su rangirane države Balkana

Čak dvije zemlje sa Balkana, među kojima i BiH, našle su se u prvih 10 čiji su građani spremni da ratuju za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Evrope.  Rezultate globalnog ispitivanja koje je sproveo Galup, pretočio je u grafički prikaz na mapi Evrope jedan korisnik Redita.

Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 procenata izjasnilo da je spremno da ratuje za svoju državu. Sa procentom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 odsto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat. Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 posto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno da ratuje za svoju zemlju.

Na spisku zemalja našlo se i Kosovo, i zauzelo peto mjesto sa 58 procenata. Sa po 55 procenata Bosna i Hercegovina i Švedska dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka sa 54 odsto, Poljska sa 47, dok je Srbija na desetom mjestu sa 46 procenata.

Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada sa istoka Evrope prema zapadu, pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat. Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Holandija, čijih samo 15 odsto građana se izjasnilo kao spremno da ratuje za Holandiju. Sa tri procenta više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija sa 19, Italija sa 20, Španija 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25…

Na svjetskom nivou, Evropljani najmanje spremni ratovati

Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog sveta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 preko telefona, a u 22 preko interneta, u periodu od septembra do decembra 2014. godine.

Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Evropljani najmanje spremni da ratuju za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi. Na prvom i drugom mestu u svijetu su Maroko i Fidži sa 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam sa 89 i Bangladeš sa 86 procenata. Ako je suditi po rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla da bude Japan, čijih je samo 11 posto ispitanika reklo da je spremno da ratuje za zemlju. 

1 Komentaron this Post

  1. Rastko Vuković

    Evropa je feminizirana (radi kako ti se kaže, ne izvoljevaj, ne srljaj). Ona je pola veka bila američka curica i Evropljani su počeli da fantaziraju o svojoj supremaciji, a zapravo ekonomski zenit su već prošli. Lobiji koji danas dominiraju Evropom nisu stvorili taj zenit. Za razliku od zemalja koje su sada u usponu, Evropljani su okovani zakonima pravnih država i pogrešnim idealima.

    Reply

Komentiraj